Koperblazer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Euphonium

Koperblazers zijn muziekinstrumenten waarbij het geluid produceert door een trilling van lucht in een buisvormige instrument veroorzaakt door de trilling van de lippen van de speler. Koperblazers worden ook wel labrosones of labrofoons genoemd, afgeleid van Latijnse en Griekse woord labium wat 'lip' betekent.

De toon wordt deels bepaald door de spanning van de lippen, maar vervolgens ook door de doorsnee van de buis en lengte van de luchtkolom. Deze luchtkolom kan worden verlengt (omweg) of verkort door kleppen of toetsen (zuigerkleppen) en het in en uitschuiven van de buis zoals bij een trombone.

De volgende instrumenten zijn koperblazers:

De meeste koperen blaasinstrumenten zijn van messing (legering van koper en zink) of een ander metaal gemaakt. Eigenlijk gaat het er niet om waar het instrument van gemaakt is. Het gaat erom waar je je mond tegen aan zet om te spelen. Je blaast bij een koperblazer altijd met je lippen tegen een koperen mondstuk, maar soms ook met een rubberen rand er op. Dus ook al is een saxofoon van messing, is dit géén koperblazer omdat het geluid wordt veroorzaakt door een riet. Daarom hoort de saxofoon bij de houtblazers.

Een band van uitsluitend koperblazers noem je een brassband (brass is Engels voor koper).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koperblazer&oldid=670240"