Saxofoon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tenorsaxofoon

Een saxofoon is een muziekinstrument, om precies te zijn een blaasinstrument dat behoort tot de houtblazers.

De saxofoon

De saxofoon behoort niet tot de koperblazers, maar wel tot de houtblazers vanwege het rietje in het mondstuk, dat meestal van hout (riet) is.

Er zijn verschillende soorten saxofoons, met een hoge (1) tot lage klank (9), gestemd in verschillende toonsoorten:

Saxofoon Toonsoort Klinkt een octaaf lager dan Klinkt een octaaf hoger dan
1 Sopranissimo B ♭ Sopraan
2 Sopranino E ♭ Alt
3 Sopraan B ♭ Sopranissimo Tenor
4 Alt E ♭ Sopranino Bariton
5 Tenor B ♭ Sopraan Bas
6 Bariton E ♭ Alt Contrabas
7 Bas B ♭ Tenor Subcontrabas
8 Contrabas E ♭ Bariton
9 Subcontrabas B ♭ Bas

Geschiedenis

In 1840 werd de saxofoon bedacht door Adolphe Sax, een Belgische instrumentmaker. Hij kwam op het idee doordat hij op een blaasinstrument uit de 19de eeuw een klarinetmondstuk zette. Helaas heeft Adolphe Sax niet meer meegemaakt dat de saxofoon heel populair is geworden. De saxofoon kwam bij vele militaire bands (marsmuziek), fanfares en bij circussen, de late klassieke muziek en ten slotte kwam de saxofoon ook terecht in de jazz en bigbands Ook in de andere soorten van popmuziek zoals de kom je de saxofoon tegen. Nu hoor je steeds vaker dat mensen saxofoon spelen.

Onderdelen

Mondstukken (links van eboniet, rechts van metaal), rietbinders, riet en dop voor tenorsaxofoon

De belangrijkste onderdelen van de saxofoon zijn de beker of bel, de buis, de toetsen die met de kleppen verbonden zijn, de hals en het mondstuk.

Het mondstuk

Het mondstuk is meestal gemaakt van kunststof of metaal. Op het mondstuk zit ook een rietje, dat wordt vastgeklemd met een 'ligatuur'. Een rietje geeft het geluid van de saxofoon doordat de speler er lucht over blaast en het laat trillen. Het moeilijkste voor een beginnende saxofonist is het leren van de juiste embouchure, de juiste manier om het mondstuk met de lippen te omsluiten. Dat kan enkele maanden duren. Als je mond goed zit en je blaast komen er trillingen op het rietje en daardoor krijg je een geluid. De trilling wordt doorgegeven aan de luchtkolom in de buis met kleppen. Hoe langer de luchtkolom, hoe lager de toon. Dus wordt de klep vlak bij het mondstuk geopend, dan krijg je een hoge toon.

Op het mondstuk plaatst de saxofonist wanneer hij niet speelt een dop die het mondstuk en het rietje beschermt. Het op de juiste dikte en breedte snijden van een riet is een secuur werkje.

De hals

Elke saxofoon heeft een andere hals. De sopraansaxofoon heeft meestal een rechte hals. De altsaxofoon heeft een schuine hals. De hals van de tenorsaxofoon lijkt heel erg op die van een altsaxofoon alleen zit er een boog in, een 'zwanenhals' De baritonsaxofoon, de bassaxofoon en de subbassaxofoon hebben alle drie een hals met eerst een boogje, dan een stuk recht naar beneden, dan weer omhoog en dan nog een boogje.

Bekende saxofonisten

In Nederland zijn Hans Dulfer en zijn dochter Candy Dulfer bekende saxofonisten. Wereldwijd zijn er vele saxofonisten (zie lijst Wikipedia)

Beluister

Overige links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saxofoon&oldid=663571"