Piano

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een piano met een zitting

Ook al zou je het niet zeggen, de piano is een snaarinstrument. Maar ook een slaginstrument en trapinstrument De snaren van de piano zitten aan de binnenkant. Door op de toetsen te drukken, slaan kleine hamertjes tegen de snaren aan. Zo komt het geluid tot stand.Tegenwoordig bestaan er ook digitale piano's. Die hebben geen snaren. Maar de makers hebben van tevoren ervoor gezorgd dat als je op een bepaalde toets drukt, dat er dan vanzelf een toon klinkt. Net als op een toetsenbord. Je kan ook (net als keyboards) andere instrumenten laten klinken. Je hebt ook keyboards, dat zijn en soort kleine draagbare piano's waarbij je ook andere instrumenten kan laten klinken.

Instrument

De piano is tussen 1698 en 1709 door Bartolomeo Cristofori in Florence uitgevonden. De originele naam is eigenlijk Pianoforte, dat letterlijk zacht en sterk betekent. Hiermee werd aangegeven dat er hard en zacht op te spelen was. De piano heeft een groot toonbereik, dit betekent dat er hele hoge tonen en hele lage tonen te horen zijn. Alleen het orgel heeft een groter toonbereik. De piano zie je in een rechtopstaande, verticale uitvoering. Dit betekent dat de snaren rechtopstaan. Deze versie van de piano wordt ook wel de buffetpiano genoemd.

De buffetpiano was voor de mensen die de ruimte of het geld er niet hadden voor een vleugel. De vleugel is ook een versie van de piano, maar dan een horizontale versie. De snaren liggen dus horizontaal, waardoor de vleugel ook groter is en een andere klank heeft dan de gewone buffetpiano.

Een piano heeft 88 toetsen.

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Piano&oldid=605658"