Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Slaaf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in slavernij. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.

Een slaaf is iemand die gedwongen arbeid verricht zonder loon. Hij of zij is het bezit van iemand, zijn of haar meester. Een slaaf is dus een voorwerp, en wordt vaak slecht behandeld.

In de Romeinse tijd hielden de Romeinen er slaven op na: blanke slaven uit Gallië en Germanie.


In de Middeleeuwen had je in Europa vooral de horigen; zij waren de pachters van land van de adel en hadden weinig geld. Ze waren afhankelijk van de adel en werden regelmatig vernederd.

In Afrika werd op vrije mensen gejaagd door Arabische handelaars en na gevangenneming als slaaf doorverkocht aan westerse (Nederlandse, Britse, Franse en Spaanse) opkopers. Een klein deel werd door rivaliserende stammen gevangen genomen en eveneens als slaaf doorverkocht Sint Georges del Mina was een bekende handelspost langs de Afrikaanse kust. Zo belandden deze (in vrijheid geboren) zwarte mensen tegen hun wil in Noord- en Zuid-Amerika.

Daar werden ze vaak wreed behandeld, mishandeld, verkracht en vermoord. Nederland heeft van alle westerse landen het langst de handel in zwarte slaven gehandhaafd. Nederland was het laatste land dat slavernij afschafte, dit was in Suriname in 1863.

Slavernij komt soms nog altijd voor in de moderne tijd, ook al is het inmiddels afgeschaft en verboden. Tegenwoordig heb je nog kindslaven en worden vrouwen gedwongen tot prostitutie. Dat laatste is ook slavernij, want ze moet al haar geld afstaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slaaf&oldid=665156"