Soul

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aretha Franklin (de koningin van de soul) zingt "My Country 'Tis Of Thee'" op het V.S. Capitol bij de 56e presidentiële inauguratie in Washington D.C. (Barack Obama, eerste termijn), 20 Jan 2009.

Vanaf het eind van de jaren '60 van de twintigste eeuw wordt soul de verzamelnaam voor zwarte muziek in het algemeen. Er wordt ook de zang van zwarte zangers (Afro-Amerikanen) mee bedoelt. Bijvoorbeeld Ray Charles en Sam Cooke zijn vroege vertegenwoordigers van de soul met jazz invloeden, die al vanuit de gospel en de blues, de R&B en dus ook de jazz een en ander op de grammofoonplaat uitbrachten. Ook de latere Aretha Franklin en Otis Redding horen hierbij. James Brown wordt gezien als de 'Godfather of Soul Music'. De meest emotioneel, zwoel klinkende en opzwepende soul ('deepsoul', 'souternsoul') wordt gemaakt in Memphis in het zuiden van de Verenigde Staten. Ook ontstaan er in andere steden varianten. Bijvoorbeeld Detroit ('Motown') - met o.a. Gladys Knight & the Pips, the Supremes, Marvin Gaye en Stevie Wonder. Philadelphia ('Philly Sound') - met o.a. Patti LaBelle And The Bluebelles en the Three Degrees. Chicago - met o.a. Billy Butler en Gene Chandler. New Orleans - met o.a. Jesse Hill, Benny Spellman en Robert Parker. Vooral de jaren '70 zijn de bloeitijd van de soul. Zo zijn er Stephani Mills, Melba Moore, Patti Austin en Randy Crawford die een voorbeeld zijn voor Maria Carey en Whitney Houston die vooral soulballads zingt. De lijst van soul zangers en zangeressen en groepen is enorm. Wie niet onvermeld mogen blijven zijn de Temptations.

Pakkende ritmes, benadrukt door handgeklap of met een 'vingerknip' en zelfbedachte lichaamsbewegingen en danspasjes, zijn belangrijke kenmerken van soulmuziek. Andere kenmerken zijn de 'call-and-response' (vraag en antwoord) zoals ook in de blues. De stijl maakt ook af en toe gebruik van improvisatietoevoegingen in de vorm van uitroepen en hulpgeluiden. De soulmuziek weerspiegelde de Afrikaans-Amerikaanse identiteit (de ziel ofwel the soul) en benadrukte het belang van een Afro-Amerikaanse cultuur. Het nieuw gevonden Afrikaans-Amerikaanse bewustzijn leidde tot nieuwe muziekstijlen, waar de Afro-Amerikaan trots op kon zijn.

De begeleiding is vaak een band met koperblazers, piano en Hammond orgel, elektrische gitaar, basgitaar en drums.

Soul wordt in de jaren '70 ook populair over de hele wereld en had een directe invloed op rockmuziek en de muziek van Afrika. De muziek / dansvariant televisieserie Soul Train, gepresenteerd door Don Cornelius uit Chicago, starte in 1971. De show bood decennia lang een uitlaatklep voor soulmuziek en later ook de Hiphop. Na de bloeitijd splitst de soul zich op of wordt gemixt met andere muziekstijlen in Dance, Disco, Funk, Hiphop en House. Ook de R&B wordt een geduchte concurrent voor de soul. De veel latere zangeressen die o.a. soul zingen zijn de Britse Amy Winehouse en Adele. Nederlandse soulartiesten zijn onder anderen Alain Clark, Candy Dulfer, Glennis Grace, Ruth Jacott, Berget Lewis, Edsilia Rombley, Sabrina Starke, Giovanca en Trijntje Oosterhuis.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Soul&oldid=822402"