Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Van 3 juli t/m 3 augustus 2022 vindt op WikiKids het Wikiproject:Regionale Talen plaats. Schrijf je hier in!
Stem nu op: Dyscalculie en Dementie

Drumstel

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Drums)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tekening van drumstel

Een drumstel (ook wel drums), dat is een muziekinstrument, om precies te zijn een slaginstrument (of percussie-instrument). Het bestaat uit verschillende onderdelen (nummers zie tekening):

  • basdrum of kickdrum met voetpedaal(1)
  • snare drum (3)
  • tom-tom-drum: hoge tom en lage tom (4), floor-tom (2)
  • hi-hat (5)
  • cymbals of bekkens: splash bekken (8) en China bekken (9), ride bekken (7), crash bekken (6)

Er zijn twee soorten drumstellen, zoals het elektrische drumstel en een normaal drumstel. Als je op drummen zit begin je op de snare drum. Later ga je oefenen op het hart van het drumstel, dat zijn de snare drum, basdrum en hi-hat. Daarna ga je op het hele drumstel.

Meestal bespeel je het drumstel met drumstokken (drumsticks). Daarnaast gebruikt de drummer soms kloppers bekleed met vilt en drumborstels (draadborstels, brushes).

Je hebt ook verschillende soorten muzieknoten dat zijn: hele noten, halve noten, kwart noten, achtste noten, zestiende noten en roffels. De bladmuziek voor drummers heeft iets andere tekens dan die voor andere muziekinstrumenten.

Ontstaan

De gebruikelijke manier om drumstokken vast te houden

De trommels en de bekkens van het drumstel bestonden al ruim voor dat het drumstel bestond. Vóór de ontwikkeling van het drumstel werden drums en cimbalen die gebruikt werden in militaire en orkestmuziekinstellingen afzonderlijk bespeeld door verschillende percussionisten (drummers). Zoals je nu ook nog ziet bij drumbands, harmonie- en fanfarekorpsen (-orkesten). In de jaren 1840 begonnen percussionisten te experimenteren met voetpedalen als een manier om meer dan één instrument tegelijk te bespelen. Eind jaren 1800 begin jaren 1900 werd in Amerika alle onderdelen van het drumstel samengevoegd tot één instrument. Het drumstel werd aanvankelijk een "trap-set" genoemd en vanaf het einde van de 19e eeuw tot de jaren 1930 werden drummers "trap-drummers" genoemd. Vandaar ook dat de basdrum ook wel "kickdrum" wordt genoemd (kick is Engels voor trap).

De drum- of draadborstels (brushes) ontstonden in 1912. Dit omdat het geluid van het spelen met drumsticks bij sommige nummers te luid was. Eerst gebruikten ze daarvoor een soort vliegenmeppers.

Het drumstel is ook belangrijk geweest bij de ontwikkeling van de dixieland muziek rond 1920, een vorm van jazz. De modernere popbands hebben veelal een drumstel. In de jaren '80 ontstonden de drummachines, een soort synthesizers met drumgeluiden. Een behoorlijke concurrent voor de drummer.

Gewoon drumstel

drumstel

Op de afbeelding rechts zie je een gewoon, oftewel een akoestisch drumstel. Als je slaat op een trommel of bekken, hoor je meteen het geluid.

Toch worden bij concerten van rockbands de geluiden van de trommels en bekkens meestal versterkt door middel van microfoons.

Elektrisch drumstel

Elektrisch drumstel

Een elektrisch drumstel maakt geen luid geluid zoals bij een gewoon drumstel. Mensen met een elektrisch drumstel, hebben daar dan ook een versterker bij nodig. Aan de linkerzijde op de afbeelding links bevind zich de drummachine. Hiermee worden de gesamplede geluiden gemaakt.Slagerij van Kampen

Slagerij van Kampen is een drumgroep die regelmatig optredens verzorgd. Zij gebruiken verschillende soorten trommels en andere slaginstrumenten.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Drumstel&oldid=687296"