Trommel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trommel gedragen door John Unger, Company B, 40th Regiment New York Veteran Volunteer Infantry Mozart Regiment, 20 december 1863

Een trommel is een slaginstrument dat gebruikt wordt als ritmische begeleiding van muziekinstrumenten of om zelfstandig ritmisch geluid te maken, een drumsolo bijvoorbeeld of als oorlogstrom. Er zijn verschillende soorten trommels, één daarvan is de snare drum.

Omdat de trommel een vel heeft, is het een membranofoon. Trommels bestaan ​​uit ten minste één membraan (de kop), een trommelvel of trommelvel genoemd. Het wordt over een soort buis (de ketel) gespannen en direct met de handen van de speler of met een trommelstokken wordt aangeslagen om geluid te maken. Er is meestal een tweede vel (de resonantiekop) aan de onderkant van de trommel. Deze wordt meestal afgestemd op een iets lagere toonhoogte dan het bovenste trommelvel. Er zijn andere technieken gebruikt om trommels geluid te laten maken, zoals de duimrol (zacht wrijven met de duim). Trommels zijn 's werelds oudste en meest voorkomende muziekinstrumenten, en het basisontwerp is al duizenden jaren vrijwel onveranderd.

Drums kunnen afzonderlijk worden bespeeld, waarbij de speler een enkele trommel gebruikt, en sommige trommels, zoals de djembé, worden bijna altijd op deze manier bespeeld. Anderen worden normaal gesproken gespeeld in een set van twee of meer, allemaal gespeeld door één speler, zoals bongo's en pauken. Een aantal verschillende trommels vormen samen met bekkens het moderne basis drumstel.

Gebruik

Trommels worden meestal bespeeld door met de hand te slaan, een klopper aan een pedaal of met een of twee trommelstokken met of zonder padding (bekleding). Er wordt een grote verscheidenheid aan stokken gebruikt, waaronder houten stokken en stokken met zachte kloppers van vilt aan het uiteinde. In jazz gebruiken sommige drummers brushes (borstels) voor een zachter, stiller geluid. In veel traditionele culturen hebben trommels een symbolische functie en worden ze gebruikt bij religieuze ceremonies. Trommels worden vaak gebruikt in muziektherapie, vooral handtrommels, vanwege het feit dat vrijwel iedereen op een eigen manier ze met de handen kan bespelen.

In de popmuziek en jazz verwijst 'drums' meestal naar een drumstel of een set trommels (met enkele cimbalen), en de 'drummer' is de persoon die ze bespeelt.

Trommels hadden zelfs een goddelijke status in plaatsen als Burundi, waar de karyenda (Afrikaanse trommel) een symbool was van de macht van de koning.

Ook worden trommels gebruikt om berichten over te seinen.

Militairen hebben trommels vaak gebruikt om troepen te kunnen laten marcheren. Ook kon het geluid indruk wekken op de vijand.

Bouw

Het ronde lichaam waarover het vel wordt gespannen, kan buis vormig zijn; de ketel. Bij een tamboerijn en de bodhrán is het 'slechts' een smalle cirkel of frame. De bongo is kegelvormig. De djembé is bekervormig. De Afrikaanse spleetrommel is een uitgeholde boomstam met twee openingen in de zijkant en het heeft geen vel. Eigenlijk kun je alles wat de vorm van een vat, beker of emmer heeft als trommel gebruiken.

De modernere trommels hebben een spanring waarmee het vel over de ketel wordt gespannen met behulp van spanschroeven. Daarvoor gebruikte men een spankoord (zie afbeelding). Vroeger was het vel van dierlijke huid. Tegenwoordig ook van een soort plastic.

Geluid

De klank of het geluid die de trommel maakt hangt af van de grote en de strakheid van het vel. Een groot klankvat en een losser gespannen vel geeft een laag geluid.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trommel&oldid=664329"