Basdrum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Concertbasdrum op standaard

De basdrum (ook wel bass drum) of kickdrum is een grote trommel die behoort tot de slaginstrumenten. De basdrum maakt een lage toon. Het instrument is typisch cilindrisch (rond), waarbij de diameter van de trommel veel groter is dan de diepte van de trommel, met een slagvel aan beide uiteinden van de cilinder. De vellen kunnen gemaakt zijn van kalfshuid of plastic en er is normaal gesproken een manier om de spanning aan te passen met schroefdraadtappen of touwtjes. Deze schroefdraadtappen kunnen met een sleutel worden aan- of losgedraaid. Basdrums zijn gebouwd in verschillende maten, maar de grootte bepaalt niet het volume dat door de drum wordt gemaakt. De toonhoogte en het geluid kunnen sterk variëren met de verschillende formaten. Basdrums worden gebruikt in verschillende muziekgenres. Er kunnen drie hoofdtypen basdrums worden onderscheiden:

  • Het type dat gewoonlijk wordt gezien of gehoord in symfonieorkest-, ensemble- of concertbandmuziek is de orkest- of concertbasdrum (in het Italiaans: gran cassa, gran tamburo). Het is de grootste trommel van het orkest. Deze staat dan op een standaard en wordt met een klopper in de hand bespeeld.
  • De kickdrum, een term voor een basdrum die onderdeel is van een drumstel, is veel kleiner is dan de bovengenoemde basdrum. Er wordt op geslagen met een klopper die aan een pedaal is bevestigd. Door met de voet dit pedaal in te trappen (kicken) zwaait de klopper tegen het vel. Een veer zorgt ervoor dat de klopper terugveert.
  • De basdrum, meestal gebruikt in marcherende bands en drumcorps, is afgestemd op een specifieke toonhoogte en wordt meestal gespeeld in een set van drie tot zes drums. Vaak worden deze met riemen over de rug op de borst gedragen en met aan elke kant met een hand bespeeld. Vaak wordt dit een Turkse trom of grote trom (Gran cassa in het Italiaans) genoemd.

In veel vormen van muziek wordt de basdrum gebruikt om de maat aan te geven of bij te houden. De basdrum maakt een laag, 'boem'-geluid wanneer de klopper het drumvel raakt. In marsmuziek wordt het gebruikt om het tempo aan te geven (marcherende bands lopen historisch op het ritme van de bas, meestal een vierkwartsmaat ofwel marstempo). Een basisslag voor rock-'n-roll wordt de basdrum gespeeld op de eerste en derde maatslag, met de snaredrum op de tweede en vierde maatslag die de backbeats worden genoemd. In de jazz kan de basdrum variëren van een bijna volledig maatgevende tot een melodische 'stem' in combinatie met de andere delen van het drumstel of andere instrumenten van de ritmesectie.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Basdrum&oldid=664422"