Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Slaginstrument

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een slaginstrument of percussie-instrument is een instrument waar je door er op te slaan of te schrapen (vegen) met een klopper klanken mee kunt maken. Dit is inclusief rammelaars en dergelijke die met de hand worden geslagen. Het zijn waarschijnlijk de oudste soort instrumenten. Maar misschien is het menselijk lichaam wel de alleroudste. Denk aan in je handen klappen. Een voorbeeld van een slaginstrument is het drumstel.

De percussiegroep (het slagwerk) van een orkest bevat meestal instrumenten zoals de pauken, snaredrum, basdrum of grote trom, cimbalen, triangel en tamboerijn. Echter kan het gedeelte tevens niet slaginstrumenten bevatten, zoals bellen, sirenes, een geblazen schelp of zelfs een ouderwetse typemachine zoals bij het nummer "the typewriter". Percussie technieken kunnen zelfs op het menselijk lichaam zelf worden gedaan, zoals bij 'body percussion'. Aan de andere kant maken toetsinstrumenten zoals de celesta of belpiano, normaal gesproken geen deel uit van de percussiesectie. Deze hoort bij de keyboard (toetsenbord) percussie- instrumenten zoals het klokkenspel en de xylofoon (die overigens geen pianotoetsenborden hebben).

Percussie-instrumenten worden meestal in twee klassen onderverdeeld:

  • percussie- instrumenten waarmee je een melodie (bijvoorbeeld een toonladder) kunt spelen zoals een xylofoon en een klokkenspel
  • percussie- instrumenten waarmee je géén melodie kunt spelen, die dus enkel een noot of geluiden met een onbepaalde toonhoogte produceren. Dat zijn de meeste slaginstrumenten.

Waar het voor wordt gebruikt

De slaginstrumenten maken meestal deel uit van de ritmesectie, zeg maar de "hartslag" van het orkest, band of ensemble. Eventueel werken ze samen met de basinstrumenten om het ritme en de snelheid van het stuk aan te geven. Oorspronkelijk waren de slaginstrumenten zoals trommels meer van toepassing bij militaire marsen ofwel drumbands. In de oude klassieke muziek deed hooguit de pauk af en toe mee in het orkest. In de hedendaagse klassieke muziek heeft het slagwerk een veel grotere rol gekregen.

In vrijwel elke muziekstijl komen slaginstrumenten voor. Vanaf de jaren '60 van de twintigste eeuw krijg je ook de elektronische drummachines. Een speciaal soort synthesizer met voorgeprogrammeerde slaginstrumenten.

Verdere indeling

Het indelen van muziekinstrumenten noem je classificatie. Zoals gezegd heb je melodie makende percussie en niet melodie makende percussie. Maar je kunt ook een verdeling maken naar de manier waarop de klank ontstaat (zie ook muziekinstrument). Zo heb je slaginstrumenten waarbij het materiaal zelf voor de klank zorgt; de idiofonen (idio = eigen). Daarnaast heb je slaginstrumenten die bespannen zijn met een vel en waarbij hetgeen waarop het vel is gespannen dient als een soort van klankkast; de membranofonen.

Idiofonen:

Klokken Cajón Castagnetten
Celesta Buisklokken of Klokkenspel Claves
Koebel Bekkens Handbellen
Hi-hat Lummi stok Maracas
Marimba Orkestklokken Ratel
Klankschalen Gleuftrommel Steeldrum
Hangende bekken Tempelblokken Duimpiano of Kalimba
Triangel Vibrafoon Woodblock
Xylofoon Metallofoon

Membranofonen:

Basdrum of Grote trom Bongo's Conga
Djembe Snare drum of Kleine trom Pauken
Tom-tom-drum Windmachine Bodhrán
kazoo

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slaginstrument&oldid=661799"