Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Metallofoon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een metallofoon die wordt gebruikt in een Gamelan - Indonesische ambassade in Canberra

Een metallofoon is elk muziekinstrument waarvan het geluid makende onderdeel een ​​stuk metaal is (anders dan een metalen snaar!), bestaande uit afgestemde metalen staven, buizen, staven, kommen of platen. Meestal wordt op het metalen lichaam geslagen om geluid te produceren, meestal met een hamer, maar het kan ook worden geactiveerd door wrijving, toetsenbordactie of andere middelen. Deze metallofonen horen bij de tweede groep idiofonen, de percussie-idiofonen.

Metallofonen worden al duizenden jaren in muziek in Azië gebruikt. Er zijn verschillende soorten die worden gebruikt in Balinese en Javaanse gamelan- ensembles, waaronder de zogeheten gendér, gangsa en saron. De westerse buisklokken en vibrafoon zijn ook metallofonen: ze hebben twee rijen maten, in een imitatie van het pianotoetsenbord, zodat je er toonladders in alle toonsoorten op kunt maken (de chromatische toonladder).

In muziek van de 20e eeuw en daarna wordt het woord metallofoon soms specifiek toegepast op een enkele rij metalen staven die boven een klankkast hangen. Metallofoons afgestemd op de diatonische toonladder (zeg maar zonder de zwarte toetsen of halve noten) worden vaak op scholen gebruikt; de componist Carl Orff gebruikte diatonische metallofonen in verschillende van zijn stukken, waaronder zijn "Schulwerk". Veel van de schoolinstrumenten zijn naar hem vernoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Metallofoon&oldid=661791"