Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Thetis en Peleus

Gamelan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Javaanse Gamelan Munggang (een van de heilige gamelans) wordt gespeeld (als onderdeel van een ritueel ) in Surakarta Sunanate, Midden-Java, Indonesië, 2000

Gamelan is het traditionele ensemble muziek van de Javaanse, Soedanese en Balinese volkeren van Indonesië, dat bestaat voornamelijk uit meerdere slaginstrumenten. De meest gebruikte instrumenten zijn metallofoons die gespeeld worden met kloppers (soort hamers) en een set met de hand bespeelde drums genaamd Kendhang. De Kendhang zorgen voor het ritme. De kemanak (een soort metalen claves) en gangsa zijn metallofoons. Deze worden vaak gebruikt als gamelan instrumenten in Java. Andere instrumenten zijn onder meer de gong, xylofoons, bamboefluiten, een strijkinstrument genaamd rebab, siter en zelfs zangers genaamd sindhen (vrouwelijk) of Gerong (mannelijk).

Hoewel de populariteit van gamelan is afgenomen sinds de komst van de popmuziek, wordt gamelan nog steeds vaak gespeeld in veel traditionele ceremonies en andere moderne activiteiten in Indonesië. Gamelan wordt gespeeld bij religieuze rituelen, ceremonies, dans, dansdrama, traditioneel theater, wajang poppentheater, zang, concerten, festivals, tentoonstellingen en nog veel meer wat te begeleiden valt. Voor de meeste Indonesiërs is gamelan een integraal onderdeel van de Indonesische cultuur.

In 2014 zijn Gamelan-tradities door het Indonesische ministerie van Onderwijs en Cultuur erkend als nationaal immaterieel cultureel erfgoed van Indonesië.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gamelan&oldid=669366"