Gong

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een gong is een muzikaal slaginstrument uit Oost-Azië en Zuidoost Azië dat de vorm aanneemt van een bijna platte, ronde metalen schijf waarop met een soort hamer wordt geslagen.

De oorsprong van gongs is waarschijnlijk uit de westelijke regio's van China in de zesde eeuw. De term gong is ontstaan in de Indonesische eiland van Java. Wetenschappelijk en archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat Birma, China, Java (Indonesië) en Annam de vier belangrijkste plaatsen waren waar de gong in de antieke wereld gemaakt werd. De gong vond zijn weg naar de westerse wereld in de 18e eeuw toen hij ook werd gebruikt als slaginstrument bij een symfonieorkest in westerse stijl.​

Gongs vallen grofweg te verdelen in drie typen:

  • Hangende gongs zijn min of meer platte, ronde schijven van metaal die verticaal worden opgehangen door middel van een koord dat door gaten nabij de bovenrand wordt gevoerd.
  • Bas- of tepelgongs hebben een verhoogde centrale knop en worden vaak opgehangen en horizontaal bespeeld.
  • Komgongs zijn komvormig en rusten op kussens. De laatste kan worden gezien als een soort van bel. Ze worden ook klankschalen genoemd.

Gongs worden voornamelijk gemaakt van brons (koper gemengd met tin) of messing (koper gemengd met zink), maar er zijn veel andere legeringen in gebruik.

Gongs produceren twee verschillende soorten geluid. Een gong met een nagenoeg vlak oppervlak trilt in meerdere standen, wat een "crash" geeft in plaats van een gestemde noot. Dit kun je vergelijken met een crash bekken. Deze categorie van gong wordt soms een tam-tam genoemd om hem te onderscheiden van de 'gebasde' gongs die een gestemde toon geven. In Indonesische gamelan-ensembles worden sommige 'gebasde' gongs opzettelijk gemaakt om een bastoon te maken en die worden gebruikt in de baslijn van een muziekstuk (eigenlijk net zoals de contrabas of basgitaar wordt gebruikt in de Westerse muziek). Het gebruik van de term "gong" voor beide soorten instrumenten is gebruikelijk.

Vroeger werd het geluid van de gong gebruikt als opening bij het Journaal. Soms hoor je dat nog bij herdenkingsjournaals.

Ook in de attractie "Carnaval Festival" van de Efteling hoorde je de gong als je bij het Chinese deel aankwam.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gong&oldid=700083"