Snare drum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Snare drum op standaard

De snare drum (snaredrum), kleine trom of zijtrommel is een slaginstrument (percussie-instrument) dat een scherp kort geluid maakt wanneer het vel wordt aangeslagen met een drumstok. Dit komt door het gebruik van een reeks stijve metalen of nylon draden die onder spanning worden gehouden tegen de onderhuid van de drum; de snaremat. Snaredrums worden vaak gebruikt in orkesten, popbands, fanfares, optochten, drumlines , drumbands en meer. Het is een van de centrale onderdelen in een drumstel, een verzameling slaginstrumenten die zijn ontworpen om te worden bespeeld door één zittende drummer en die in veel muziekstijlen wordt gebruikt.

Snaredrums worden meestal met drumstokken bespeeld, maar andere kloppers, zoals de brush of de rute, kunnen worden gebruikt om verschillende tonen en klanken te bereiken. De snaredrum is een veelzijdig en fel slaginstrument door zijn gevoeligheid en reactievermogen, veroorzaakt door een vaak strak gespannen vel. Door de gevoeligheid van de snaredrum kan deze hoorbaar reageren op de zachtste slagen, zelfs met een staalborstel of brush. Het kan ook worden gebruikt voor ingewikkelde ritmes en solo's op gematigde sterkte (volumes). De snare drum stelt de drummer ook in staat om juist krachtige accenten te spelen, dit door met krachtige slagen te spelen (tot wel 120 dB geluidssterkte).

De snaredrum is afkomstig van de middeleeuwse tabor of tambour, een trommel die voor het eerst werd gebruikt om de fluit te begeleiden. De trommel werd dieper gemaakt en langs de zijkant van het lichaam gedragen. Vandaar ook de naam zijtrommel. Trommels werden aanvankelijk vooral voor militaire doeleinden gebruikt. Vóór de komst van radio- en elektronische communicatie werd de snaredrum vaak gebruikt om bevelen aan soldaten door te geven. De uitdrukking "mensen optrommelen" (bij elkaar roepen) komt daar vandaan. De tabor evolueerde naar modernere versies, zoals de drumstel-snare, de piccolo-snare en de drumband snare (parade trom). Elk type laat een ander geluid horen door vorm en grootte. De drumband snare heeft over het algemeen een hogere ketel (42 cm). De snaredrum wordt in de popmuziek meestal gebruikt in een backbeat-stijl (op de tweede en vierde tel) om ritme te creëren. In drumbands kan men hetzelfde doen, maar wordt het meestal gebruikt voor een frontbeat (op de eerste en derde tel). ​In vergelijking met de drumband snare ( is de ketel van de drumstel-snare over het algemeen kleiner van hoogte (20 cm), terwijl de piccolo (7,5 cm) de kleinste van de drie is. De snaredrum is gemakkelijk te herkennen aan zijn luide 'krakende' of felle geluid wanneer hij stevig wordt aangeslagen met een drumstick of een klopper. De diepte van het geluid bij elke snare drum verschilt door de verschillende technieken en constructiekwaliteiten van de drum. Dan heb je het over bijvoorbeeld het materiaal waarvan het vel is gemaakt en de spanning ervan. Ook de afmetingen en constructie van de velg- en drumketelmaterialen spelen een rol bij het geluid van de snare drum.

Snaremat, zeef of ratelaar onder het ondervel van de snare drum
Hendel met stelschroef van de snaremat

De snare drum is gemaakt van twee vellen, beide gewoonlijk gemaakt van Mylar-plastic in moderne drums, maar vroeger gemaakt van kalfs- of geitenvel. Ze hebben meestal een doorsnede van 36 cm. Tegen het onderste vel zit een aantal draden van metaal, plastic, nylon of darmdraden gespannen, de ratelaar, zeef of de snaremat genoemd. De draden kunnen soms ook onder het bovenvel worden geplaatst, zoals in de tarol-snare, of beide onder beide vellen zoals in het geval van de Highland- snaredrum. Het bovenste vel wordt het slagvel genoemd omdat daar de drummer op slaat, terwijl het onderste vel het resonantie- of snare vel wordt genoemd omdat daar de ratelaar of snaremat zich bevindt. De spanning van elk vel wordt constant gehouden door spanstangen (vroeger waren dat touwen). Deze spanstangen met stelschroef trekken de spanrand omlaag en daarmee rondom het vel strak. Door de afstelling van de spanstang kan de toonhoogte en het karakter van de drum door de speler worden aangepast. De spanrand is de metalen of houten ring rond het slagvel die het vel op de trommel houdt en spanning geeft aan het vel. De spanrand kan voor verschillende dingen worden gebruikt, hoewel het met name wordt gebruikt om een ​​doordringende 'rimshot' met de drumstick te laten klinken wanneer het vel en de rand samen met een enkele stok worden geslagen. Hierbij rust het achtereinde van de stok op het vel en wordt de spanrand met de zijkant van de drumstok aangetikt. Aan de zijkant bevindt zich een hendel die het contact tussen de snaremat en het vel inschakelt of verbreekt. Met een stelschroef kan ook de spanning van de snaremat worden aangepast. Als de snaremat is uitgeschakeld (los van het vel is), lijkt het geluid van de trommel op een tom-tom-drum.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Snare_drum&oldid=653738"