Drumband

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Militaire parade met drumkorps in Moskou gewijd aan de 65ste verjaardag van de overwinning in de Grote Patriottische Oorlog.

Wanneer een groep mensen een staande of marcherende band met uitsluitend percussie- of slaginstrumenten vormen, dan noemen we dat een drumband of drumkorps. De drumband had van oorsprong een militair karakter. Vroeger liepen tamboers of trommelslagers voorop een groep militairen en die gaven het tempo van het lopen aan. Ook gaven ze met een bepaalde wisseling van trommelslagen commando's door.

De mensen die de trommels bespelen worden ook nu nog tamboers genoemd. Tegenwoordig vind je naast de trommels en dergelijke ook melodie percussie (malletband) zoals de marching bells (of lyra's) en klokkenspel (een soort metallofonen). Komen er andere melodie muziekinstrumenten bij zoals hoorns en fluiten, dan heet het een fanfare.


De meest voorkomende slaginstrumenten zijn de scherp klinkende kleine trom (of trommels), de dof klinkende paradetrom, de zwaar klinkende tenor trom, de grote ronde trom die vaak aan weerskanten wordt bespeeld en de schel klinkende bekkens die je met pannendeksels kunt vergelijken. Later kwamen er kleinere percussie instrumenten bij als de tamboerijn (beatring). De nog kleinere woodblocks, koebellen en bongo's worden vaak aan een trom gemonteerd. Speelt de band of het korps stilstaand in een muziektent of een zaal, dan kunnen er ook een drumstel en/of pauken erbij gebruikt worden.

Voorop loopt vaak een tambour-maître (frans voor trommel-meester). Dit is zeg maar de dirigent die met een zogeheten mace (een grote stok met een bol aan het eind), met tekens aanwijzingen geeft wat er gespeeld en hoe er gelopen moet worden. Het lopen ofwel marcheren kan bijvoorbeeld tijdens een optocht zoals de (avond-)vierdaagse of op een concours, waarbij op een groot plein of veld figuren worden gelopen. Soms lopen er ook dansmariekes of majorettes voorop. Het marcheren gebeurt meestal op marsmuziek.

Er zijn ook ensembles die speciaal op het toneel een concert geven. Een bekende Nederlandse slagwerkgroep is Slagerij van Kampen die al vanaf 1982 concerten geeft. Ook zijn er kleinere loop-bands met slaginstrumenten met een Caraïbisch karakter. Die kom je ook tegen in de optocht van het zomercarnaval in Rotterdam.

Links

YouTube - drumband

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Drumband&oldid=731594"