Tamboerijn

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Tamboerijn

De tamboerijn is een slaginstrument dat bestaat uit een frame, vaak van hout of plastic, met paar kleine metalen schellen, "zills" of "jingles" genaamd. Daarmee is het een handtrommel. Klassiek verwijst de term tamboerijn naar een instrument met een drumvel, hoewel sommige varianten helemaal geen vel hebben. Tamboerijnen worden vaak gebruikt door percussionisten in een orkest of band. Ze kunnen bijvoorbeeld op een standaard worden gemonteerd als onderdeel van een drumstel (en worden bespeeld met drumstokken), of ze kunnen in de hand worden gehouden en worden bespeeld door op het instrument te tikken of te slaan, bijvoorbeeld door de zanger van de band.

Tamboerijnen zijn er in vele vormen, waarvan de meest voorkomende rond is. Het wordt in vele muziekvormen aangetroffen: Perzische, Turkse, Griekse en Italiaanse volksmuziek, klassieke muziek, samba, gospels, popmuziek, countrymuziek en rock muziek.

Je ziet ook wel eens een tamboerijn zonder vel. Dat wordt ook wel een beatring genoemd. Deze kan ook maanvormig zijn.

Hoe het begon

De oorsprong van de tamboerijn is onbekend, maar hij verschijnt al in 1700 voor Christus in historische geschriften en werd gebruikt door oude musici in West-Afrika, het Midden-Oosten, Turkije, Griekenland en India. De tamboerijn ging via kooplieden of muzikanten naar Europa. De oude Grieken en Romeinen hadden bijvoorbeeld de timpaan, wat ook een frametrommel is. Tamboerijnen werden gebruikt in het oude Egypte, waar ze bij de Hebreeën bekend stonden als de tof, waar het instrument voornamelijk voor religieuze zaken werd gebruikt. Het woord tamboerijn vindt zijn oorsprong in het Frans. Tamboerijn, dat verwijst naar een lange, smalle trommel die in de Provence wordt gebruikt. Het woord is een verkleinwoord van tamboer wat "trommel" betekent. Dit komt weer van de Arabische tunbur "trommel". In het Midden-Perzisch heb je het woord tambūr wat "luit, trommel" betekent.

Gebruik

De tamboerijn kan in de hand worden gehouden of op een standaard worden gemonteerd en kan op verschillende manieren worden bespeeld, van het aaien of schudden van de jingles tot het scherp slaan met de hand of een stok of het gebruik van de tamboerijn om op het been of de heup te slaan. Soms zie je bands en koortjes van het Leger des Heils die de tamboerijn gebruiken om de maat aan te geven. Ook in de schoolmuziek wordt het veel gebruikt.

Bob Dylan en the Byrds zongen onder andere "Mr Tambourine Man", uitgebracht in 1964.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tamboerijn&oldid=840631"