Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Provence

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lavendelvelden in de Provence met op de achtergrond de Mont Ventoux.
Locatie van de Provence in Frankrijk.
Kaart van de Provence.

De Provence is een streek in het zuidoosten van Frankrijk. De Provence is geen officiële regio of provincie van Frankrijk en ligt in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. In het westen wordt de Provence begrensd door het dal van de Rhône, in het zuiden door de Middellandse Zee, in het oosten door het gebied rond Nice (hoewel de meeste mensen denken dat Nice in de Provence ligt en de Provence pas ophoudt bij Italië) en in het noorden door de Alpen.

De grootste stad in de Provence is Marseille. Andere grote steden zijn Aix-en-Provence, Toulon en Nice (hoewel die stad dus eigenlijk niet in de Provence ligt).

Naam

De naam Provence is afgeleid van het Latijnse woord provincia, dat provincie betekent. De Provence was in de Romeinse tijd namelijk onderdeel van de provincie Gallia Narbonensis. Dit was het eerste deel van Gallië (het huidige Frankrijk) dat door de Romeinen veroverd werd en daarom noemden ze het meestal gewoon provincia. Dit is later Provence geworden.

Geschiedenis

De eerste echte beschaving in de Provence was die van de Liguriërs. Zij leefden in de prehistorie in de Provence, samen met verschillende Keltische volkeren. Later kwamen de Grieken naar de Provence. Zij leefden van de handel en bewoonden vooral de kustgebieden de vallei van de Rhône. Ze stichtten ook steden die tot vandaag bestaan, zoals Nikaia (Nice), Antipolis (Antibes) en de Massalia (Marseille), dat ook toen al de grootste stad van de regio was.

Zoals eerder genoemd was de Provence in de Romeinse oudheid een onderdeel van de provincie Gallia Narbonensis. Deze periode duurde van 121 v. Chr. tot de 5de eeuw, toen de Goten de regio binnenvielen. De Provence was in die tijd christelijk geworden en had veel te lijden onder plundertochten van Germaanse volkeren zoals de Visigoten en later de Arabieren. De onrust bleef aanhouden tot de vorming van het graafschap Provence in 947. De Provence was in deze tijd officieel deel van het Heilige Roomse Rijk, maar werd later onafhankelijk en daarna onderdeel van Frankrijk. Bekend uit die tijd is vooral het verblijf van de pausen in Avignon, het zogenaamde Babylonische ballingschap der pausen.

Na de middeleeuwen werd de Provence definitief een onderdeel van Frankrijk, maar toch bleef de eigen Provençaalse cultuur sterk.

Geografie

De Provence heeft een erg divers landschap. In het westen van de regio ligt de vallei van de Rhône.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Provence&oldid=549573"