Samba

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Ernesto Santos (Donga)

Samba is een muziek- en dansstijl die oorspronkelijk uit Brazilië komt. Het is ook bekend als samba urbano carioca ( Urban Carioca Samba ) of simpelweg samba carioca ( Carioca Samba). Wij kennen het vooral door het carnaval van Brazilië. Het is ontstaan ​​in de Afro-Braziliaanse wijken van Rio de Janeiro in het begin van de 20e eeuw. Er zijn banden met de dansen uit West Afrika die slaven hebben overgebracht naar Brazilië. De Brazilianen gebruiken de samba veel bij feesten. Nu is het de internationale dans en muziek in Brazilië. Het behoort tot de Braziliaanse identiteit. De samba roept een zomerse sfeer op. Een opvolger van de Samba is de Bossa Nova.

Herkomst

Het woord Samba komt uit de Bantoe-taal (westelijke Sahara) en werd eerst gebruikt om een 'vrolijke dans' aan te duiden dat populair was bij zwarte mensen (slaven) uit die tijd (rond 1830). Maar Samba wordt nu specifiek gebruikt als muziek- en dansstijl. Dat begon rond 1910. Het nummer "Pelo Telefone", dat in 1916 werd uitgebracht, wordt volgens de meeste kenners beschouwd als de eerste samba die in Brazilië is opgenomen. Het nummer werd geschreven door Ernesto dos Santos, beter bekend als Donga. Het nummer werd uitgebracht op een 78 toeren grammofoonplaat als "samba carnavalesco" ("carnavalsamba"). De Samba is populair geworden door samba-scholen en via de Braziliaanse radio. In Brazilië heeft elke streek en in Rio de Janeiro elke wijk (samba school) een eigen Samba-song.

In de tijd dat Brazilië nog een kolonie was, waren er tal van katholieke evenementen die ook door de zwarte (slaven-) bevolking bezocht werden. Meer en meer maakten zij er hun eigen festiviteiten van. Hieruit is het Braziliaanse carnaval ontstaan.

Instrumenten

De traditionele instrumenten die worden gebruikt zijn samengesteld uit percussie-instrumenten zoals pandeiro (soort tamboerijn), cuíca (trom die onder de arm wordt gedragen), tamborim (kleine platte trommel, niet te verwarren met een tamboerijn), ganzá (lijkt op een shaker gevuld met kralen) en de surdo (basdrum). De melodie-begeleiding wordt gedaan met de klassieke gitaar en de cavaquinho (klein Portugees snaarinstrument, met vier draad- of darmsnaren, lijkt op een ukelele). Tegenwoordig worden er ook vaak blaasinstrumenten aan het samba-orkest toegevoegd.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Samba&oldid=839011"