Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Triangel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De triangel

De triangel is een metalen muziekinstrument dat behoort tot de categorie slaginstrument. Het is een driehoek en een slagstaaf gemaakt van metaal. Het instrument wordt meestal vastgehouden door een lus van een of andere vorm van draad in de bovenste bocht. De triangel heeft een belangrijke functie binnen de muziek, maar wordt zelden gebruikt. De enige momenten wanneer het wordt gebruikt is bij het einde of bij het begin.

De triangel maakt een hoog geluid en is dus goed gepast voor een einde of een begin. De triangel maakt een eenmalige noot die open of gesloten is.

De triangel wordt voornamelijk bij klassieke muziek gespeeld en anders bij volksmuziek.

Hoe het begon

De driehoek is voortgekomen uit het Egyptische sistrum en, net als zijn voorganger, werd de driehoek grotendeels gebruikt voor religieuze gebeurtenissen. Deze eerdere driehoeken hadden vaak drie ringen die op de onderste staaf waren geregen en een ononderbroken gerammel maakten wanneer ze werden geraakt. Dit ontwerp kan tot ver in het tijdperk van Mozart en Beethoven zijn blijven bestaan. Pas in het begin van de 19e eeuw verdwenen de ringen en ontwikkelde de driehoek zijn heldere en unieke toon die we nu kennen.

Gebruik

De driehoek wordt beschouwd als een hulpmiddel om de melodie te 'polijsten' met een helder en duidelijk geluid. Vooral in hedendaags werk is de schoonheid van de driehoek verder ontdekt en op grotere schaal gebruikt, van kamermuziek tot orkest werken.

Gek genoeg is het geen makkelijk te bespelen instrument. Bijvoorbeeld het maken van een soort roffel door het staafje van bovenin de driehoek van de ene zijde naar de andere zijde te laten aantikken, vraagt de nodige oefening. Ook het goed volgen van de bladmuziek en kijken wanneer de triangel moet klinken vraagt concentratie.

In een grote uitvoering wordt de triangel als een soort bel gebruikt.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Triangel&oldid=664288"