Americana

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afro-Amerikaanse banjospeler

Americana is een muziekgenre. Het gaat hier om muziekstijlen die betrekking hebben op kenmerken van de Amerikaanse beschaving of cultuur. Het wordt ook wel Amerikaanse rootsmuziek genoemd. Daarbij horen de Bluegrass, Cajun, Hillbilly, Negrospiritual en Western Swing. Zeg maar de Amerikaanse volksmuziek. Daaruit zijn voortgekomen de muziekstijlen zoals de Folk, Country, Blues, Rhythm-and-blues, Rock-'n-Roll en Gospel en dit zijn dus min of meer Amerikaanse stijlen. Ook bands uit Canada die dergelijke genres spelen worden tot de Americana gerekend, maar je kunt ook de term Canadiana tegenkomen. De term Americana zou zijn bedacht in 1841. Nu wordt de term Americana ook wel gebruikt om er (van oorsprong) Amerikaanse muzikanten en artiesten mee aan te duiden. Artiesten die hun 'roots' dus in Amerika hebben. De Americana Music Association (zeg maar de Edison-organisatie van Amerika) reikt jaarlijks prijzen uit aan de beste Amerikaanse artiesten.

Van oorsprong werd de Americana ten gehore gebracht met akoestische (niet elektrisch versterkte) instrumenten als de banjo, wasbord, mandoline en viool. De latere elektrisch versterkte instrumenten zijn elektrische gitaar en basgitaar, begeleidt door drums.

Nederland

De Nederlandse zanger Danny Vera pakt terug op dit oude genre en scoorde een 16e plek in 2019 in de Evergreen top 1000 van radio 5. In 2020 stond hij op plek 1 met "Roller Coaster". In de top 2000 van radio 2 van 2019 was het de hoogste binnenkomer ooit, op nummer 4. Het nummer is grotendeels akoestisch.

Links Americana voorbeeldvideo's (YouTube)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Americana&oldid=636244"