Woodstock

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht van het festivalterrein en het podium onder in de vallei

Woodstock was misschien wel het eerste (maar grootste) popfestival dat van 15–18 augustus 1969 werd gehouden op de weilanden van de melkveehouderij van Max Yasgur in Bethel, New York, 65 kilometer ten zuidwesten van de stad Woodstock. Aangekondigd als "een Aquarian Exposition: 3 Days of Peace & Music" en ook wel het Woodstock Rock Festival genoemd. Het trok een publiek van meer dan 400.000 bezoekers. Tweeëndertig optredens van artiesten die buiten worden uitgevoerd ondanks af en toe regen.

Het festival wordt algemeen beschouwd als een belangrijk moment (mijlpaal) in de popmuziek geschiedenis en als een bepalend evenement voor de zogeheten tegencultuur-generatie (jongeren gingen zich verzetten tegen hun ouders en de overheid, tegen oorlog en voor vrede), ook wel bekend als de hippiecultuur. De betekenis van de gebeurtenis werd versterkt door een documentaire (filmverslag) uit 1970; er werd een begeleidend soundtrackalbum (grammofoonplaat) uitgebracht; en een nummer geschreven door Joni Mitchell dat een grote hit werd voor zowel Crosby, Stills, Nash & Young en Matthews Southern Comfort. Muziekevenementen met de naam Woodstock zijn georganiseerd voor jubilea, waaronder de tiende , twintigste , vijfentwintigste ,dertigste , veertigste en vijftigste. In 2004 noemde het tijdschrift Rolling Stone het: 19 van de 50 Moments That Changed the History of Rock and Roll (19 van de 50 momenten die de geschiedenis van de Rock-'n-roll veranderde). In 2017 werd het festivalterrein opgenomen in het nationaal register van historische plaatsen in de Verenigde Staten.

Oprichting en problemen

Woodstock werd opgericht door de inspanningen van Michael Lang, Artie Kornfel , Joel Rosenman en John P. Roberts. De bedoeling was dat er kaartjes voor het festival verkocht zouden worden bij het veld, maar door gebrek aan hekken en toegangspoorten (loketten) werden de organisatoren gedwongen het festival gratis toegankelijk te maken. Kaartjes voor het driedaagse evenement kosten $ 18 in de voorverkoop en $ 24 aan de loketten (gelijk aan ongeveer $ 130 en $ 170 vandaag = €107,- tot €140,-). De kaartverkoop was beperkt tot platenwinkels in het grotere gebied van New York City, of per post via een postbus bij het Radio City Station Post Office in Midtown Manhattan. Er werden ongeveer 186.000 (honderd zesentachtig duizend) kaartjes verkocht. De organisatoren hadden oorspronkelijk verwacht dat ongeveer 50.000 (vijftig duizend) festivalgangers zouden komen opdagen. Dat werden er dus 400.000 (vierhonderd duizend). Ook waren er problemen tussen de organisatoren omdat ze nogal van karakter verschilden. De één was precies in het regelen van de zaken, de ander was te makkelijk en had zoiets van "het komt wel goed". Ook de omwonenden verzetten zich onmiddellijk tegen het project. Het stadsbestuur had een vergunning afgegeven voor 50.000 bezoekers. Ondanks de tegenstand van de bewoners en borden met de mededeling "Koop geen melk. Stop Max's Hippy Music Festival", keurden bouwinspecteur Donald Clark en stadssupervisor Daniel Amatucci de festivalvergunningen goed.

Door de enorme vloed van bezoekers en het mindere weer ontstonden er nog meer problemen. De recente regenval had modderige wegen en velden veroorzaakt. De faciliteiten (toiletten, eet-tentjes en dergelijke) waren onvoldoende uitgerust om mensen hun behoeften te laten doen of eerste hulp te bieden aan het aantal aanwezigen; honderdduizenden bevonden zich in een strijd tegen slecht weer, voedseltekorten en slechte wc's en wasgelegenheden. Er is op een gegeven moment zelfs de noodtoestand uitgeroepen en de militairen van de nabij gelegen basis moesten hulp bieden.

Bekende artiesten

In het drie dagen durende festival zijn er optredens geweest van artiesten die nu nog steeds bekend zijn (bij de oudere generaties in ieder geval) en sommigen treden zelfs nog (ondanks hun hoge leeftijd) op. Denk aan Santana, John Sebastian, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, Sly en de Family Stone, De WHO, Jefferson Airplane, Melanie, Joan Baez, Joe Cocker, Blood, Sweat & Tears, Crosby, Stills, Nash & Young en Jimi Hendrix. Sommige artiesten hoor je nog steeds in de top2000.

De vijftigste 'verjaardag' van Woodstock zou in 2019 met een concert gevierd worden. Op het laatste moment is dit afgelast. Toch zijn er nog steeds toeristen die naar de oorspronkelijke locatie in Bethel komen. Het popfestival van toen is een voorbeeld geworden voor de vele festivals die zouden volgen. Ook in Nederland (zie Muziekfestivals op de pagina Muziek).

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Woodstock&oldid=666155"