Christina der Nederlanden

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Prinses Maria Christina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld (Paleis Soestdijk, Baarn, 18 februari 1947) is de vierde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Zij is de zus van voormalig koningin Beatrix en tante van de koning Willem-Alexander.

Zij werd in haar kinderjaren Marijke genoemd, maar heeft later haar naam veranderd naar Christina. Op 28 juni 1975 trouwde ze zonder toestemming te vragen aan het parlement met Jorge Guillermo maar scheidde in 1994 ook weer van hem. Christina en Jorge kregen drie kinderen:

Haar titels zijn: Prinses van Nederland, Prinses van Oranje-Nassau en Prinses van Lippe-Biesterveld. Prinses Christina is geen lid van het Koninklijk Huis.

Carrière

Christina heeft bij diverse gebeurtenissen in de koninklijke familie opgetreden als zangeres, bij de doop van haar nicht Carolina en haar eigen zoon Nicolás, maar ook bij het huwelijk van haar neef Bernhard en haar zoon Bernardo en bij de uitvaart van haar ouders.

In 1990 verleende haar prinses haar naam aan een stichting voor jonge musicerende kinderen en jongeren. Het Edith Stein Concours heette van af toen Prinses Christina Concours. Christina is erevoorzitter van deze stichting.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christina_der_Nederlanden&oldid=297112"