Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Jungle (muziek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Congo Natty, Jungle Revolution albumtour, 2013

Jungle is een muziekstijl dat zich in de jaren '90 van de twintigste eeuw ontwikkelde uit de Britse rave-scene. Dit zijn georganiseerde (soms verboden) dansfeesten in een pakhuis, bos, grot of ander privéterrein of openbare ruimte, meestal met optredens van dj's. Daarnaast zijn er invloeden vanuit de reggae. Jungle is voortgekomen uit de breakbeat-hardcore. De stijl herken je aan de snelle 'breakbeats', stevige loopjes in het slagwerk, effecten via een synthesizer en het gebruik van samples (stukjes opgenomen geluiden die elektronisch verwerkt worden), gecombineerd met de diepe baslijnen op de (digitale) basgitaar, melodieën en zang samples die gehaald zijn uit de dub, reggae en dancehall. Ook wordt er gebruik gemaakt van samples uit de hiphop en funk. Jungle is direct te verbinden met de drum and bass, die voor het eerst succes kende in de jaren '90. Vanaf ongeveer 1993 is er (ook) een overgang naar de hardcore.

Hoe het begon

Het breakbeat-hardcore wereldje van de vroege jaren '90 begon te verbrokkelen tegen 1992/1993. Hierbij worden er verschillende invloeden minder vaak samen in tracks gebruikt. De piano en de opzwepende zang stijl die men in breakbeat-hardcore gebruikte, begon men langzaam te veranderen naar 4-beat / happy hardcore. Tegelijkertijd verschenen er tracks (nummers) met samples met een donker en industrieel geluid en dat werd darkcore genoemd. Reggae-samples en door reggae beïnvloede tracks (nummers) waren sinds 1990 een kenmerk van veel breakbeat-hardcore-tracks, met name van producers zoals Shut Up and Dance, maar ook Ibiza Records en de Rebel MC waren misschien wel de eersten die de invloed van het geluidssysteem uit het reggae tijdperk stevig in de uitgebrachte nummers verwerkten. Het nummer "We Are IE" van Lennie De-Ice wordt vaak gezien als het nummer dat de basis legde voor de jungle met zijn ragga-baslijn.

In 1992 en 1993 kreeg je de uitdrukkingen 'jungle techno' en 'hardcore jungle' die verschuiving van de muziek van breakbeat-hardcore naar jungle moesten beschrijven. Het geluid werd populair in clubs als AWOL, Roast en Telepathy, door dj 's als DJ Ron, DJ Hype, Mickey Finn, DJ Dextrous en Kenny Ken. Verder zijn het de platenlabels Moving Shadow, V Recordings, Suburban Base en Renk die de jungle uitbrengen. Op de Londense piratenradiostations zoals Kool FM, maar ook Don FM, Rush en Rude FM wordt de jungle veel gedraaid.

Jungle was een manier van je kunnen uitdrukken voor de stadsjongeren van de vooral donkere lagere klasse in Londen. Waar de term jungle vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar het heeft waarschijnlijk een wat racistisch tintje vanwege de zwarte jongeren die de muziek maken en waarderen. Jungle werd ook gezien als "het antwoord van Engeland op hiphop".

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jungle_(muziek)&oldid=639861"