Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Beat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Beatles in 1965

Beat' is een muziekgenre die ontstond en populair was tussen 1963 en 1967. Het is een verzamelnaam voor de popmuziek uit die tijd en wordt in het begin als muziekstijl specifieker ook wel Merseybeat genoemd naar de rivier de Mersey in Liverpool (Groot-Brittannië). Terwijl de Rock-'n-Roll vooral populair is in Londen, ontwikkelt zich in de koffiebars en kleine clubs in de havenstad Liverpool vanuit de skiffle-scene ren variant op de rock; de Merseybeat. Werd er eerst nog akoestisch gespeeld op gitaren, de zeepkistbas en het wasbord (een overblijfsel uit de blues en country), zo stapte men mede door de rock-'n-roll over op elektrische gitaren en basgitaren en een drumstel. De vaak meerstemmige zang (close harmony) wordt begeleid door pakkende deuntjes. De beat wordt gekenmerkt door het spelen van een vlotte vierkwarts maat (of 8/8 ritme) op de strakgespannen snaredrum gecombineerd met de hi-hat. Dit tempo is makkelijk dansbaar (quickstep, jive en twist). De bandjes maakten graag gebruik van de rock 'roll en soul singletjes (kleine 45 toeren grammofoonplaatjes) die de zeelieden meebrachten vanuit de Verenigde Staten. De Amerikaanse band als Buddy Holly en the Crickets is hier een voorbeeld van evenals de Engelse band the Shadows. De vele bandjes uit Liverpool komen eerst nauwelijks de stad uit voor optredens elders, maar de hier ontstane muziekstijl waait wel over naar Hamburg (Duitsland) wat ook een havenstad is. Eind 1962 breekt de minder rauwe of wat bravere beat op grote schaal door, als de Beatles met hun eerste single "Love me do" in de top 20 terechtkomen. In hun spoor kunnen dan de andere bandjes ook volop optredens buiten Liverpool krijgen. De beat wordt een heuse rage. In de meeste gevallen heeft Beatle-manager Brian Epstein hier iets mee van doen.

Naast de Beatles worden Engelse bands als, The Rolling Stones, the Kinks, Gerry And The Pacemakers, Freddie & the Dreamers, the Hollies, Manfred Mann, Cilla Black, the Searchers, Billy J. Kramer And the Dakotas, de Zombies, de Tremeloes, the Animals (invoed van de blues) en de Mojos populair. Als rond 1964 de merseybeat-rage vermindert, dringen de R&B en de rapgroepen door in de topparades. Van groot belang voor de verspreiding van de beat zijn de zeezenders 'London' ('Big L') en 'Caroline' en voor Nederland de zeezenders 'Radio Noordzee' en 'Veronica' (zeezender). In 1964 steken de Beatles en andere bands als de Roling Stones de Atlantische Oceaan over naar de Verenigde Staten om daar talloze jongeren te inspireren tot het oprichten van een beat-band. Ook folkzanger Bob Dylan wordt er door beïnvloed. Bekend worden o.a. de Amerikaanse groepen the Byrds, the Mama's & the Papa's, Paul Revere & the Raiders en the Monkees waarvan zelfs een TV-serie wordt gemaakt.

In andere landen waait het 'beat-virus' ook over en schieten de bandjes als paddenstoelen uit de grond. Bijvoorbeeld in Ierland Van Morrison (Them), in België the Shakespeares, in West-Duitsland the Lords. In Nederland ontstaat de 'Nederbiet' (ook wel Nederbeat gespeld), waarvan bands als the Motions, the Outsiders, Tee Set, the Scorpions, Sandy Coast en Q65 (ook wel de Nederlandse Stones genoemd) de hitlijsten bestormen. Meestal wordt er ook hier in het Engels gezongen en soms in het Nederlands (de band Het).

In de jaren '70 van de twintigste eeuw is er een korte opleving van de beat onder de naam 'Powerpop' waar Eric Clapton en de Nederlandse Golden Earring de bekendste voorbeelden van zijn. Later in de jaren '90 wordt er met de 'Britpop' teruggegrepen op de beat.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beat&oldid=699065"