Orgel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Orgel.jpg

Het orgel is het grootste instrument wat er bestaat.
Het wordt vooral gebruikt in de kerk. Er zijn elektrische orgels en pijporgels.
Bij een elektrisch orgel druk je op een toets en het geluid wordt geproduceerd door een luidspreker. Bij een pijporgel gaat dat anders. Je drukt op een toets en er gaat een klepje open waar lucht doorheen geblazen wordt die lucht stroomt in de pijp en zo komt er geluid uit. Het orgel is een soort grote panfluit.

Het orgel is al heel erg oud. Rond 250 voor Christus vond Ktesibios uit Alexandrië (285-228 v.Chr.) het eerste soort orgel uit, de hydraulos. Letterlijk betekent dit Griekse woord 'waterpijp' of 'waterfluit'. Het was een soort luchtorgel.

Registers

Bij een orgel heb je ook registers. Hoe meer registers je opentrekt, hoe meer geluid er komt. Hoe werkt dat nou allemaal precies? Als je één register open hebt en je drukt bijvoorbeeld een C in, stroomt er lucht door één C-pijpje. Doe je twee registers open en je drukt dan op een C, dan gaat er lucht door twee C-pijpjes. Als je een register opentrekt kan er lucht in een andere serie pijpen komen en komt er dus meer geluid. Als je bij een orgel bent zie je bij de registerknoppen als eerste een woord. Dat woord geeft aan wat voor register het is, bijvoorbeeld fluit, prestant, subbas, fagot en bazuin. Dat geeft ook de klankkleur aan, dus of het een hard of een zacht geluid is. Eronder staat bijvoorbeeld 4 vt. Dat betekent vier voet. Een voet is een oude maat. En orgels werden zelfs in het boek Genesis van de Bijbel al genoemd. Daar staat dat Jubal een orgelbouwer was. Één voet is 30 centimeter. 4 Voet is dus 1,20 meter. De langste pijp heeft de laagste toon, de kortste de hoogste. De langste pijp van heel de wereld is 64 voet lang. Dat is dus 64 x 30 = 19,20 meter. Een hele lengte! Daarom is een orgel ook zo groot. Met een orgel kun je vrijwel alle mechanische (zonder elektriciteit) instrumenten nabootsen, zelfs een harp kan nagebootst worden. Omdat een orgel in de oertijd al bestond zijn er ook oerinstrumenten bij; bijvoorbeeld woudfluit, schalmei en klaroen. Het grootste orgel van Nederland staat in de Laurenskerk in Rotterdam.

Link

Korte geschiedenis van het orgel

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Orgel&oldid=468789"