Keyboard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keyboard

Een keyboard is een elektronisch toetsinstrument waarmee je geluiden kan maken die geprogrammeerd staan op een ingebouwde computerchip. Een keyboard is eigenlijk een synthesizer, het enige verschil is dat je met een synthesizer zelf muziek moet maken, wat zeer ingewikkeld is en met een keyboard geluiden samen kunt voegen die reeds geprogrammeerd en opgeslagen staan. In grote lijnen kan de term elektronisch toetsenbord of alleen een toetsenbord verwijzen naar elk type digitaal of elektronisch toetsenbordinstrument. Deze omvatten behalve synthesizers ook digitale of elektrische piano's, stagepiano's, elektronische orgels en digitale audiowerkstations die je aan een PC kunt koppelen en met een muziekprogramma bijvoorbeeld MIDI-files kunt maken. Met een elektronisch keyboard wordt meestal een synthesizer met een ingebouwde versterker en kleine luidsprekers bedoeld.

Elektronische keyboards zijn meestal ontworpen voor thuisgebruikers, beginners en andere niet-professionele gebruikers. Ze hebben meestal simpel werkende toetsen. De minst dure modellen hebben geen aanslaggevoelige toetsen, maar midden- tot dure modellen wel. Home-keyboards hebben doorgaans weinig of geen mogelijkheden voor het bewerken van digitaal geluid. De gebruiker maakt doorgaans een keuze uit een reeks vooraf geprogrammeerde "stemmen" of geluiden, waaronder imitaties van vele instrumenten en sommige elektronische synthesizergeluiden. Home-keyboards zijn veel goedkoper dan professionele synthesizers. De meeste keyboards zijn vrij licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen. Veelal wordt er een standaard bijgeleverd en staat er bovenop een houder voor het bladmuziek.

Hoe werkt een keyboard?

Een keyboard heeft 2 luidsprekers, een display met functieknoppen en een computerchip. Ook zijn er kabels aanwezig; zoals de voedingskabel met adapter, anders werkt hij niet. Je kan ook een hoofdtelefoon erop aansluiten en soms is er een USB en/of MIDI aansluiting waarop je bijvoorbeeld een PC kunt aansluiten of een USB stick. Bij de duurdere merken is er een voetpedaal (sustain pedaal) bij om tijdens het spelen harder en zachter te kunnen spelen (dynamiek). Doordat je een geluidsfunctie kiest, neemt hij die uit de databank die in de computerchip zit en als je een toets indrukt, vormt hij dan dat gekozen geluid. De knoppen met geluidsfuncties noem je een register. Via de display (LCD scherm) kun je een keuze maken uit vele nagebootste instrumenten zoals piano, viool, gitaar, drums, enzovoort. Ook zijn er knoppen waarmee je nog eens extra effecten kunt toevoegen als nagalm, echo, chorus of sustain. Alle geluiden worden dus elektronisch gemaakt (met een zogeheten oscillator, filter, versterker, verlopende sterkte ofwel wegsterven van geluid en het trillend of golvend maken van het geluid zoals vibrato).

Veelal hebben keyboards een ingebouwde drum-module waarbij ook akkoorden gekozen kunnen worden. Soms kun je datgene wat je speelt ook opnemen en weer afspelen en vervolgens met die opname meespelen. Veelal is dat ook een MIDI-mudule.

Enkele merken:

Yamaha®, Roland®, Casio®, Korg®, Alesis® behoren tot de toonaangevende fabrikanten van thuistoetsenborden.

Betekenis van het woord

Keyboard is "Engels" voor toetsenbord van een computer. In het "Engels" betekent het ook alle muziekinstrumenten met een toetsenbord, toetsinstrumenten. In het Nederlands betekent dit enkel dit muziekinstrument, of een toetsenbord van een computer.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keyboard&oldid=671524"