Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Pepijn de Korte

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pepijn wordt tot koning gezalfd door de paus

Pepijn de Korte is bekend als de vader van Karel de Grote en de zoon van Karel Martel. Hij leefde van 714 tot 768. Nadat zijn vader Karel Martel Europa en het Frankische Rijk had beschermd tegen de oprukkende islamitische Moren, wist hij het Rijk verder uit te bouwen. Toen hij aan zijn regering begon, was hij nog een hofmeier in dienst van de Frankische koning Childeric III. Childeric was een koning die niet veel deed, allen genieten van zijn koningschap. Pepijn wilde daarom zelf koning worden en ging naar Paus Zacharias om zich tot koning te laten zalven. Dat gebeurde in 751 en werd in 754 in Rome nog eens overgedaan. Als dank kreeg de paus veel land van Pepijn. Bovendien beloofde hij de paus om hem te beschermen tegen de Longobarden in Noord-Italië. Dat heeft hij later inderdaad moeten doen. Hij versloeg de Longobarden en de paus kreeg nog meer land.

Zijn dood

Toen Pepijn stierf, verdeelde hij zijn inmiddels groot geworden rijk onder beide zoons, Karloman en Karel. Omdat Karloman in 771 stierf, kreeg zo Karel het gehele rijk in handen. Dat deed hij zo goed, dat hij al snel Karel de Grote werd genoemd.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pepijn_de_Korte&oldid=650734"