Karel Martel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel Martel verslaat de oprukkende Moren

Karel Martel (689-741) leefde in de vroege Middeleeuwen. De tijd van de Grote Volksverhuizing was niet lang daarvoor voorbij. Hij leefde als hofmeier van de koning in het Frankische Rijk. De hofmeier was in die tijd de belangrijkste adviseur van de koning. Doordat de Frankische koningen in die tijd echter erg zwak waren, lag, net zoals bij zijn vader Pepijn van Herstal, de macht bij de hofmeiers. Hij zou veel oorlogen voeren met omliggende volkeren. Daar was de Katholieke Kerk niet zo blij mee. Bovendien nam hij veel van de landerijen en schatten van de kerk af om zijn oorlogen te betalen.

Opmars van de islam

Toen in 721 na Chr. de islamitische Moren het Frankische Rijk binnenvielen, moest de katholieke Kerk Karel Martel wel steunen. Hij heeft in 732 de Moren verslagen, ook al hadden ze een grote overmacht. Dat was het keerpunt van de langdurige opmars van de moslims. Hoewel de Moren nog een aantal keer hebben geprobeerd om stukken van het Frankische Rijk te veroveren of te plunderen, zijn ze niet meer zo diep Frankrijk binnengedrongen.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Karel_Martel&oldid=577979"