Dub

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
60-kanaals mengtafel

Dub is een van oorsprong Jamaicaanse muziekstijl die onder het muziekgenre Latin valt. Het is een vorm van elektronische muziek dat aan het eind van de jaren '60 en het begin van de jaren '70 uit de reggae is voortgekomen. De stijl bestaat voornamelijk uit gedeeltelijk of volledig instrumentale remixen van bestaande opnames. Dit krijgen ze voor elkaar door de opnames behoorlijk te manipuleren (veranderen) en opnieuw vorm te geven. Meestal door het verwijderen van enkele of alle zang-tracks. Ook wordt er extra nadruk gelegd op de ritmesectie (dit wordt soms een riddim genoemd). Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van studio-effecten zoals, echo en reverb (delay of galm). Af ​​en toe wordt er een nasynchronisatie van vocale (zang) of instrumentale fragmenten gemaakt uit de originele versie of uit ander werk. Het was een vroege vorm van populaire elektronische muziek. Dit elektronisch knutselen, knippen en plakken als studio-effect noemt men dubben.

Dub werd ontwikkeld door opnametechnici en producers zoals Osbourne "King Tubby" Ruddock, Lee "Scratch" Perry, Errol Thompson en anderen vanaf het einde van de jaren '60 in de twintigste eeuw. Augustus Pablo was een van de pioniers en makers van deze muziekstijl. Zijn muziek is herkenbaar door het gebruik van de melodica. De hit waarmee hij doorbrak, was het dubnummer "East of the River Nile" ('77). Gelijkaardige experimenten met opnames aan de mengtafel buiten de dancehall-omgeving werden ook gedaan door producers Clive Chin en Herman Chin Loy. Deze producers, vooral Ruddock en Perry, gebruikten de mengtafel (een apparaat dat geluiden mengt in de geluidsstudio) zodanig, dat tracks (opnames van aparte instrumenten) verandert werden om tot iets nieuws en iets anders te komen. De Roland Space Echo werd in de jaren '70 veel gebruikt door dub-producers om echo- en delay-effecten te produceren.

Dub wordt toegepast in vele soorten van muziek, waaronder in de rock (met name bij post-punk en andere vormen van punk), pop, hiphop, post-disco, en later bij house, techno, ambient, elektronische dansmuziek en triphop. Dub is een basis geworden voor de stijlen jungle en drum-and-bass. Traditionele nasynchronisatie heeft het overleefd en sommige van de bedenkers, zoals Lee "Scratch" Perry (* 1936), en andere oude beoefenaars zoals Mad Professor (* 1955), blijven nieuw materiaal produceren.

In Nederland is het de band Doe Maar geweest die reeds optrad met reggae nummers en een dub-grammofoonplaat heeft uitgebracht: "Doe de Dub".

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dub&oldid=639860"