Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Melodica

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Melodica

De melodica is een aerofoon blaasinstrument én toetsinstrument. Zeg maar een mix van een accordeon en de mondharmonica. Het heeft een muzikaal toetsenbord aan de bovenkant en wordt bespeeld door lucht door een mondstuk te blazen dat in een gat in de zijkant van het instrument past. Door op een toets te drukken, wordt een gat geopend, waardoor lucht door een tong kan stromen. Het toetsenbord beslaat gewoonlijk twee of drie octaven (toonladders). Melodica's zijn klein, licht en draagbaar. Ze zijn populair in het muziekonderwijs of voor thuisgebruik, vooral in Azië. In orkesten zie je het instrument nauwelijks. Soms kom je het instrument tegen bij bijzondere uitvoeringen.

Aan de onderzijde zit een handgreep waarmee het instrument met één hand voor de mond kan worden gehouden. Met de andere hand kun je het dan bespelen.

Soms wordt het mondstuk vervangen door een slang, zodat het instrument op tafel of op de knieën kan worden gelegd en met beide handen kan worden bespeeld.

Aan het andere uiteinde (tegenover het mondstuk) zit een klepje waarmee condenswater (die ontstaat bij het erin blazen) kan worden afgetapt.

De moderne vorm van het instrument werd uitgevonden door de firma Hohner in de jaren 1950, hoewel soortgelijke instrumenten al sinds de 19e eeuw in Italië werden gemaakt.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Melodica&oldid=661726"