Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Swing (muziek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Count Basie achter de piano in de film 'Stage Door Canteen'

Swingmuziek of kortweg Swing is een vorm van de muziekstijl jazz die zich in de jaren 30 en 40 van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten ontwikkelde. De naam kwam van de nadruk op de off-beat (eNE - tweeE - drieE - VierE) wat beïnvloed werd door de ragtime. Swingbands hadden meestal solisten die improviseerden op de melodie over het arrangement (dat wat aangeeft welke instrumenten er aan de beurt zijn). De dansbare swingstijl van bigbands en bandleiders zoals Benny Goodman was de meest voorkomende muziekvorm van Amerikaanse populaire muziek van 1935 tot 1946, ook wel bekend als het swingtijdperk. Door de groei van de radio-omroep en de grammofoonplaten-industrie vanaf de jaren 1920 kregen enkele van de meer populaire dansbands landelijke bekendheid. Het werkwoord "swing" ("zwaaien") wordt ook gebruikt als een term om de band aan te moedigen nog opzwepender te spelen. Bekende muzikanten uit het swingtijdperk zijn onder meer Louis Armstrong, Count Basie, Cab Calloway, Jimmy Dorsey, Tommy Dorsey, Duke Ellington, Benny Goodman, Woody Herman, Harry James, Louis Jordan, Glenn Miller, Louis Prima en Artie Shaw.

Swing begon zo'n beetje in 1920 en werd gespeeld door dansmuziekbands. Daarbij ontstonden nieuwe stijlen die op de bladmuziek werd vastgelegd. Hierbij ging het om ritmische vernieuwingen, bedacht en ontwikkeld door Louis Armstrong en Earl Hines. Met het begin van de jaren dertig kwamen de financiële moeilijkheden van de Grote Depressie (economische crisis) die het opnemen van de nieuwe muziek bemoeilijkte en sommige bands gingen failliet. Na de Tweede Wereldoorlog begon swing in populariteit af te nemen en nieuwere jazzstijlen als jump blues en bebop wonnen aan populariteit.

Swing werd vermengd met andere genres om nieuwe muziekstijlen te maken. In de countrymuziek gebruikten artiesten als Jimmie Rodgers, Moon Mullican en Bob Wills onderdelen van swing samen met blues om een ​​muziekstijl te maken dat 'western swing' wordt genoemd. De beroemde Roma gitarist Django Reinhardt bedacht de 'gypsy swing' (zigeuner swing). Eind jaren '80 tot begin jaren '90 ontstond de populaire 'urban- style swing-beat' genaamd 'New Jack Swing' (New York Go-Go), gemaakt door de jonge producent Teddy Riley. Eind jaren '90 en in de jaren '00 was er een swing-herleving, geleid door de Squirrel Nut Zippers, het Brian Setzer orkest en Big Bad Voodoo Daddy.

Swingdansen zou het swingtijdperk overleven en ook gekoppeld worden met de vroege Rock-'n-Roll en latere R&B.

Instrumenten

Net als bij de bigband komen werden de volgende muziekinstrumenten gebruikt: koperblazers als trompet of kornet en trombone en de houtblazer klarinet. De ritmesectie bestond uit een sousafoon en drums en soms een banjo. Tegen het begin van de jaren 1920 werden gitaren en piano's soms vervangen door de banjo en een contrabas soms in de plaats van de sousafoon. Een belangrijk onderdeel van de swing is het vraag en antwoordspel tussen bijvoorbeeld de houtblazers en koperblazers.

Swing in Nederland

Kort voor de Tweede Wereldoorlog zijn het vooral The Ramblers die swing-jazz spelen. In de jaren '50 ontstaat de 'New Dutch Swing'. In deze stijl staat improvisatie centraal, zoals dat in veel Nederlandse jazz gebeurt. In Nederlandse geïmproviseerde muziek wordt vaak gebruikgemaakt van verschillende vormen van muziek en improvisatie. Dit spelen ze dan vaak door elkaar heen of meteen na elkaar. Dat maakt Nederlandse geïmproviseerde muziek in veel gevallen levendig. Vaak wisselen vrolijke, dramatische, verstilde en rumoerige momenten zich in vlot tempo af. Muzikanten als Willem Breuker, Micha Mengelberg, Hans Dulfer en Peter Brötzmann zorgen in de jaren '50 voor de Nederlandse variant van het vrije en improviserende spelen. Ze doen dat vol humor en lef. Paradiso in Amsterdam wordt het centrum van de vernieuwende vrije muziek, die uiteindelijk ook invloed zal hebben op de freejazz-muzikanten in de Verenigde Staten.

Caro Emerald (Caroline Esmeralda van der Leeuw uit Amsterdam, 26 april 1981), is een Nederlandse zangeres. Haar nummers zijn voornamelijk Engelstalig. Ze haalde zowel in Nederland als internationaal veel succes met onder meer de single "A Night Like This" en het album "Deleted Scenes from the Cutting Room Floor" (2010) met daarop enkele swing-nummers.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Swing_(muziek)&oldid=657464"