Dance

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Dance (muziek))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dansorkest uit Haarlem

Dance (Dansmuziek, later ook wel dans-pop genoemd, zie ook dansen) is muziek die speciaal is gemaakt om het dansen te vergemakkelijken of te begeleiden. De belangrijkste categorieën dansmuziek zijn live gespeelde dansmuziek door een orkest of band en de opgenomen dansmuziek.

De oudste bewijzen die bestaan ​​van dans en muziek in de oudheid zijn bijvoorbeeld oude Griekse vazen waarop dansers te zien zijn die worden begeleid door muzikanten. Maar hoe dat geklonken moet hebben weten we niet.

De vroegste westerse dansmuziek die we kunnen naspelen aan de hand van bewaarde bladmuziek zijn de overgebleven middeleeuwse dansen en middeleeuwse muziek. In de barokmuziek-periode waren de belangrijkste dansstijlen nobele hofdansen. In het klassieke muziek-tijdperk, werd het menuet vaak gebruikt. De wals ontstond ook later in de klassieke tijd. Beide bleven deel uitmaken van de romantiek (muziek) periode, waarin ook verschillende andere nationale dansvormen zoals de barcarolle, mazurka, ecossaise, ballade en polonaise opkwamen. Rond de achttiende eeuw heeft de muziek zeg maar twee functies: een religieuze (kerkelijke) en een amusementsfunctie.

Moderne dansmuziek

Moderne populaire dansmuziek ontstond aanvankelijk in de late 19e-eeuwse westerse balzaal en sociale dansmuziek. In de popmuziek is het vooral de Afro-Amerikaanse muziek die voor de dansbaarheid van de muziek zorgt. DIt heeft met het ritme te maken (de 'groove') en de klank. Tijdens het begin van de 20e eeuw wonnen stijldansen aan populariteit onder de arbeidersklasse die openbare danszalen (ballroom en Latin dansen) bezocht. Dansmuziek werd enorm populair in de jaren '20 zoals de charleston en de jive. In de jaren '30, het Swing-tijdperk genoemd (een stijl binnen de jazz), was swing (muziek) de populaire dansmuziek in Amerika. In de jaren '50 werd rock-'n-roll de populaire dansmuziek. In de jaren '60 lanceert Chubby Checker de twist met nummers als "The Twist" en "Lets Twist Again". Eind jaren '60 kwamen de soul- en R&B- muziek op, waarbij het vooral het ritme voor de dansbaarheid van de muziek zorgt. Ook de funk met de komst van de ritmebox zorgt voor een goed dansritme. De opkomst van disco in de vroege jaren '70 leidde ertoe dat dansmuziek populair werd bij het publiek. Eind jaren '70 ontwikkelde de elektronische dansmuziek zich. Deze muziek, gemaakt met elektronica (synthesizers, computers), is een populaire muziekstijl die vaak wordt gespeeld in nachtclubs, radiostations, shows en zogeheten raves (is een, soms zonder toestemming, georganiseerd dansfeest in een pakhuis, bos, grot of ander privéterrein of openbare ruimte). Belangrijk voor de Disco zijn de zogeheten 'breaks'. Een tussenstop in de percussie (slagwerk) die voor meer dynamiek (beweeglijkheid en stops) in de muziek en voor het dansen zorgt. Ook de musical-achtige films als "Thank God It's Friday" en "Saturday Night Fever" dragen bij aan de populariteit van de disco (muziek). Een en ander wordt overgenomen in de jaren '80 in de house. De housebeat brengt steeds meer jongeren in beweging. De jongeren verzamelen zich op grote feesten wat door de overheid met wantrouwen wordt bekeken. Met name de gabberfeesten (hardcore) met loeiharde en agressieve en razendsnelle muziek wordt door de overheid niet erg gewaardeerd. Tegelijkertijd zijn het weer films als "Fame", "Flashdance" en "Dirty Dancing" die het dansen meer populair maken onder de jongeren. Natuurlijk is de popmuziek van Michael Jackson en zijn typische danspassen (met 'moves' zoals de 'moonwalk') een aanjager voor het dansen geweest. Veel substijlen van elektronische dansmuziek zijn in de jaren '90 ontwikkeld zoals dubstep, Eurodance, Jungle, Techno en Trance.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dance&oldid=825769"