Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Wals (dans en muziek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een wals is een volksdans die op walsmuziek wordt gedanst. De wals kent meerdere namen: Duits: Walzer ; Frans: Valse , Italiaans: Valzer , Spaans: Vals , Pools: Walc. De muziek is meestal in een driekwartsmaat (3/4, 1,2,3 - 1,2,3 etc.). Mogelijk is de wals een afgeleide van de Italiaanse Volta, maar daar zijn de deskundigen het niet over eens. De twee bekendste vormen van de wals zijn de snellere Weense wals en de langzamere Engelse wals.

Hoe het begon

Dansend paar

De Franse filosoof Michel de Montaigne schreef in 1580 over een dans die hij in Augsburg zag. Hierbij danste de dansers zo dicht bij elkaar dat hun gezichten elkaar raakten. Kunz Haas (uit dezelfde periode) schreef: "Nu dansen ze de goddeloze Weller of Spinner". Rond 1750 begonnen de boeren van Beieren, Tirol en Stiermarken een dans genaamd Walzer te dansen, een dans voor paren. De Ländler, ook wel bekend als de Schleifer, een countrydans in 3/4 maat, was populair in Bohemen, Oostenrijk en Beieren. Deze verspreidde zich van het platteland naar de buitenwijken van de stad. Terwijl de achttiende-eeuwse hogere klassen de menuetten bleven dansen (zoals die van Mozart, Haydn en Händel), glipten verveelde edellieden weg naar de ballen van hun bedienden. Aanvankelijk vond men de dans in de hogere klassen als iets onfatsoenlijks.

Klassieke componisten leverden traditioneel muziek voor dans wanneer dat nodig was, en de walsen van Franz Schubert (inclusief de Valses Sentimentales en Valses Nobles ) werden geschreven voor huishoudelijk dansen. Het was niet direct de bedoeling dat het kunstmuziek zou zijn. De overgebleven 18 walsen van Frédéric Chopin (vijf schreef ervan hij als kind), waren echter duidelijk niet bedoeld om te dansen. Men accepteerde vanaf dan de wals en andere dansvormen als serieuze compositiegenres. Andere opmerkelijke bijdragen aan de wals genre in klassieke muziek zijn onder andere de 16 door Johannes Brahms (oorspronkelijk voor piano duet ) en Maurice Ravel 's Valses nobles et sentimentales voor piano en La valse voor orkest. Voor velen is een typische wals: "An der schönen blauen Donau", van Johann Strauss Jr., die de koning van de (Weense) wals wordt genoemd.

Aan de lange periode van de populariteit van de wals kwam een ​​einde door de Eerste Wereldoorlog, die de Oostenrijks-Hongaarse monarchie en de Weense cultuur die haar zo lang had gekoesterd, verwoestte. De Europese lichte muziek (makkelijk in het gehoor liggend) verschoof van Wenen naar Berlijn. Desalniettemin werden er nog steeds walsen geschreven door componisten van lichte muziek, zoals Eric Coates, Robert Stolz, Ivor Novello, Richard Rodgers, Cole Porter, Oscar Straus en Stephen Sondheim. De overheersende balzaalvorm in de 20e eeuw is de langzame wals geworden (zeg maar Engelse wals), die rond 1910 populair werd en afgeleid was van het valse Boston uit de jaren 1870. Voorbeelden die zijn afgeleid van populaire liedjes zijn onder meer "Ramona" (1927), "Parlami d'amore, Mariù" (1933) en "The Last Waltz" (1970). Veel opera's en operettes bevatten walsmuziek die op het podium wordt gedanst.

Andre Rieu en zijn orkest spelen vaak walsen. Ook in de Ierse Folk komen veel walsen voor.

Hoe het gespeeld wordt

Fragment uit "Die Fledermaus" van Johann Strauss Jr.

Bij een wals heb je veelal één akkoord per maat. De begeleidingsstijl die in het bijzonder bij de wals hoort, is (zie voorbeeld rechts, onderste balk) om de grondtoon van het akkoord op de eerste tel te spelen, de bovenste noten op de tweede en derde tel. De Weense wals heeft een snelheid van ongeveer 180 slagen per minuut (beats per minute BPM) terwijl de langzamere Engelse wals ongeveer zit op 84-90 BPM.

Walsen kunnen gespeeld worden van een enkel instrument tot een heel orkest. Door het wat volkse karakter bijvoorbeeld ook op accordeon of draaiorgel.

Bekende walsen

Enkele bekende walsen in het tempo van de Engelse wals:

Enkele bekende walsen in het tempo van de Weense wals:

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wals_(dans_en_muziek)&oldid=648261"