Joseph Haydn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joseph Haydn
Joseph Haydn.jpg
Een schilderij van Joseph Haydn uit 1791
Persoonlijke informatie
Volledige naam Joseph Haydn
Bijnaam
Land Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Geboortedatum 31 maart 1732
Geboorteplaats Rohrau
Overleden 31 mei 1809
Overleden te Wenen
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep componist
Bekend van
Actief
Genre(s) Classicisme
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Joseph Haydn (geboren in Rohrau, 31 maart 1732 – gestorven in Wenen, 31 mei 1809) was een beroemde Oostenrijkse componist. Haydn behoorde tot de periode van het classicisme. Samen met Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven vormde hij de zogenaamde Eerste Weense School. Met Mozart was hij bevriend en Beethoven heeft hij een tijdlang lesgegeven.

Joseph Haydn werd in 1732 geboren in het dorpje Rohrau in Neder-Oostenrijk. Hij kwam uit een arme familie waarin niet veel muziek werd gespeeld of geluisterd. Toen hij vijf was kreeg hij voor het eerst muziekles en toen hij acht was zong hij mee in het koor van de Stephansdom in Wenen. Doordat zijn stem veranderde in de puberteit moest hij weg bij het koor. Vanaf toen begon hij met componeren. De eerste jaren had hij hier weinig succes mee, maar in 1755 werd hij aangenomen door de rijke Esterházy-familie. Sindsdien woonde hij op Slot Esterházy. Hier componeerde hij het merendeel van zijn werken.

Pas in 1790 ging Haydn weg bij de Esterházy's. Hij verhuisde toen voor vijf jaar naar Londen. In 1795 ging hij in Wenen wonen, waar hij uiteindelijk tot zijn dood in 1809 heeft gewoond. Hij was in deze tijd nog erg populair en componeerde nog stukken als de Kaiserhymne, die later het volkslied van Oostenrijk-Hongarije zou worden. In zijn laatste jaren ging zijn gezondheid echter erg achteruit, waardoor het componeren steeds moeilijker ging. Uiteindelijk stierf Haydn op 31 mei 1809, terwijl de Fransen onder Napoleon Wenen bombardeerden.

Het geboortehuis van Joseph Haydn en zijn broer Michael Haydn (1737-1806) bestaat nog altijd. Het is nu een museum geworden, gewijd aan beide componisten. Joseph Haydn woonde er tot zijn zes jaar. Vandaag vind je het huis in het midden van de dorpskern, met huizen links en rechts ernaast. Toen Joseph en Michael hier woonden, was het een boerderij omringd door akkers, eventjes buiten het dorp. Het dorp was toen nog kleiner. Ook het huis zelf ziet er niet meer helemaal hetzelfde uit als vroeger. Het heeft een rieten dak, dat mooi maar ook heel brandbaar is. Sommige delen van het huis zijn in de loop van de geschiedenis gedeeltelijk afgebrand en later heropgebouwd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joseph_Haydn&oldid=819509"