Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Stephansdom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het buitenaanzicht van de kerk.

De Stephansdom is een kathedraal van de Rooms-Katholieke kerk in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Ook is het de zetel van de aartsbisschop van Wenen.

Omschrijving

De kerk in 107 meter lang en 34 meter breed. Hiermee is het de grootste kerk van heel Oostenrijk. Op het hoofdgebouw staan vier toren:

  • De Zuidelijke toren is het grootste. De toren is 136,7 meter hoog. In de tijd van Oostenrijk-Hongarije mocht geen een toren in dat land groter zijn dan die toren. Hierdoor is de toren van de Nieuwe Dom in Linz twee meter lager gebouwd, dan deze toren.
  • De Noordelijke toren is wat kleiner. Doordat de toren nooit afgebouwd is, is de toren 68 meter hoog.
  • Aan de zijkanten van de hoofdingang zijn twee kleinere torentjes. Deze zijn zo'n 65 meter hoog. Ze worden de Heidentürme genoemd.

Geschiedenis

Het interieur van de kerk.

Het kathedraal is toegewijd aan Stefanus. De kerk is in opdracht gebouwd van de bisschop van Passau. In 1147 was de kerk klaar. In 1365 kreeg de kerk een toren. In 1469 werd Wenen een bisdom en werd de kerk een kathedraal. Sinds 1723 zetelt de aartsbisschop daar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk beschadigd. Op 12 april 1945 was er een brand en werd de kerk zwaar beschadigd. In middels is de kerk gerestaureerd.

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stephansdom&oldid=619555"