Ludwig van Beethoven

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ludwig van Beethoven
Beethoven.jpg
Ludwig van Beethoven
Persoonlijke informatie
Volledige naam
Bijnaam
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Geboortedatum 16 december 1770
Geboorteplaats Bonn
Overleden 26 maart 1827
Overleden te Wenen
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep Componist
Bekend van
Actief
Genre(s) klassiek
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Ludwig van Beethoven (geboren te Duitsland Bonn op 16 december 1770 – gestorven te Oostenrijk Wenen op 26 maart 1827) was een Duitse componist. Beethoven is over de hele wereld bekend, zijn stukken kent haast iedereen wel. Beethoven wordt dan ook gezien als Duitslands bekendste componist. Samen met Wolfgang Amadeus Mozart en de Joseph Haydn behoort hij tot de Eerste Weense School. Eigenlijk lijken de stijlen van deze drie componisten erg veel op elkaar. Beethoven woonde een groot gedeelte van zijn leven in Wenen, toen het centrum van de klassieke muziek. Ook kopieërde hij vaak onbekende stukken van Mozart.

Beethoven maakte veel bekende stukken, zoals de Vijfde symfonie, Für Elise en Moonlight sonata. Zijn grootste stuk is toch wel de Negende symfonie. Deze wordt gezien als het hoogtepunt van de klassieke muziek en veel stijlen daarbuiten. Dit is erg knap, zeker als je beseft dat Beethoven toen hij die schreef al volledig doof was. Wat ook kenmerkend is aan Beethoven, is zijn haar, erg wild en het laat zien hoe hard hij werkte voor zijn stukken.

Biografie

In Bonn

Beethoven heeft vermoedelijk zijn muzikaliteit deels geërfd van zijn ouders. Zijn vader was namelijk ook zanger. Hij heette Johan van Beethoven en was getrouwd met Magdelena Keverich. De familie kwam oorspronkelijk uit Mechelen, maar het tussenvoegsel "van" kwam uit Nederland. Beethoven is vermoedelijk afgeleid van de Belgische plaats Bettenhoven. De jeugd van Beethoven zou niet makkelijk zijn geweest. Toen hij kind was, was Mozart al bekend. Mozart was een zogeheten wonderkind, die al vanaf jonge leeftijd extreem goed piano kon spelen. Johan wilde hetzelfde doen met zijn zoon, aangezien hij merkte dat Beethoven zelf ook muzikaal was. Het gezin leed in armoede. Zijn vader was vaak dronken en kwam dan midden in de nacht thuis, riep zijn zoon uit bed en moest voor hem piano spelen. Hierdoor werd Beethoven somber en had geen vertrouwen in mensen. Echter was hij erg open en kon ook oprecht erg vrolijk zijn. In 1777 ging Beethoven naar het Tirocinium, een basisschool was Latijn wordt gegeven. In 1781 was zijn school afgerond, maar verder leren deed hij niet. Al zijn tijd besteedde hij aan muziek.

In 1779 nam Beethoven lessen bij Christian Gottlob Neefe. Hij bracht de jonge Beethoven in contact met de werken van Mozart, Bach en Haydn. Toen Beethoven slechts 11 jaar was kon hij al het volledige Das wohltemperierte Klavier van Bach uit zijn hoofd spelen. Hij schreef zijn eerste werken en viel op zijn 12e in als orgelspeler. In 1781 trad hij voor het eerst op voor een bijzondere gast, niemand minder dan de Nederlandse stadhouder Willem V. In datzelfde jaar gaf hij zijn eerste werk uit, de Dressler-Variationen, en op 13-jarige leeftijd gaf hij zijn eerste pianoconcert. In 1787 wilde hij lessen nemen van Mozart in Wenen, maar het onbekend of ze elkaar daadwerkelijk hebben ontmoet. Beethoven moest namelijk opeens terug naar Bonn, zijn moeder lag namelijk op sterven en overleed uiteindelijk. Zijn vader gaf zijn salaris aan Beethoven en hij moest hiervan het levensonderhoud van zijn broers betalen. Toen was hij slechts 17. In 1792 besloot hij naar Wenen te reizen en kwam elf maanden na het overlijden van Mozart daaraan. Een maand later overleed ook Beethovens vader.

In Wenen

Na zijn aankomst besloot hij tot 1794 lessen te nemen van niemand minder dan Haydn, maar dat werkte niet echt. Haydn vond dat Beethovens werk te veel woede bevatte en probeerde concerten dan ook tegen te houden. Beethoven vond op zijn beurt weer dat hij te weinig van de Haydn leerde en nam lessen bij Johann Schenk. Hij haalde fouten uit zijn werk, die Haydn niet zag. Haydn zou vermoedelijk het talent van Beethoven verkeerd hebben ingeschat. In 1795 gaf hij zijn eerste concert in Wenen. In 1801 zou hij zijn beroemd geworden "Monscheinsonate" (maanlichtsonate) schrijven

De negende symfonie

Het absolute meesterwerk van Beethoven is de 9e symfonie. Die heeft hij aan het einde van zijn leven geschreven. Het laatste deel heeft hij niet meer af kunnen maken, dat hebben leerlingen van hem moeten doen. In het laatste deel zit een gedicht van Schiller verwerkt. Het heeft "Ode an die Freude". Het is een ode aan de vrede als je onder de vleugels van God kunt verkeren. Dit stuk is zo beroemd, dat het een soort volkslied voor de Europese Unie is geworden.

Wist je dat?

  • ... Beethoven niets kon horen van wat hij componeerde aangezien hij in de laatste jaren van zijn leven doof was?
  • ... de weelderige haarstijl van Beethoven nieuw was, omdat belangrijke mensen in zijn jonge jaren nog pruiken droegen?
  • ... zijn grootste voorbeeld Mozart was?

video

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ludwig_van_Beethoven&oldid=852565"