Saône

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een brug over de Saône.
Locatie van Saône in Frankrijk.

De Saône is een rivier in Frankrijk. Met een lengte van 480 km is de Saône de belangrijkste zijrivier van de Rhône. De Saône stroomt van de Vogezen naar Lyon, waar de rivier de Rhône ontmoet. Steden aan de Saône zijn Chalon-sur-Saône, Mâcon en Lyon. De rivier stroomt ook dicht langs Dijon, maar niet door de stad.

De grootste zijrivier van de Saône is de Doubs. De departementen Haute-Saône en Saône-et-Loire zijn (deels) naar de rivier vernoemd.

Geografie

De Saône begint (ontspringt) bij Vioménil in de Vogezen, op 392 meter hoogte. De rivier stroomt vanaf daar steeds bijna constant naar het zuiden. Op 175 m hoogte stroomt dan de Doubs in de Saône. Sommigen vinden dat je eigenlijk moet zeggen dat de Saône in de Doubs stroomt, omdat de Doubs meestal meer water bevat. Voordat de twee rivieren samenstromen, wordt de Saône dan ook de petite Saône (kleine Saône) genoemd. Vanaf daar stroomt de rivier verder naar het zuiden. De rivier passeert Chalon-sur-Saône en Mâcon en stroomt uiteindelijk op 158 m hoogte in Lyon in de Rhône.

Het stroomgebied van de Saône is 29.950 km². Het gemiddelde debiet is 475 m³/s, maar van juli tot september ligt dit onder 200 m³/s en van december tot februari boven de 740 m³/s. De Saône is een echte regenrivier die bijna al haar water krijgt van regen. Smeltende sneeuw uit de Vogezen kan echter ook veel water in de Saône veroorzaken. Soms bevriest de rivier zelf.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saône&oldid=518969"