Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Saint-Denis (Seine-Saint-Denis)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SAINT-DENIS - Canal St Denis, Pont Tournant & Basilique.JPG

Saint-Denis is een stad in Frankrijk. Alhoewel, stad.. Eigenlijk is het beter om Saint-Denis als een voorstad van Parijs te zien, waar het volledig aan is vastgegroeid. Veel mensen zullen zelfs denken dat het een wijk van Parijs is. Saint-Denis ligt in het departement Seine-Saint-Denis in de regio Île-de-France. Saint-Denis heeft zo'n 107.000 inwoners en is sterk verpauperd. Er is weinig groen en veel criminaliteit. Het is onderdeel van de beruchte banlieue van Parijs, met een hoog percentage buitenlanders en veel flats. De laatste tijd lijkt het wat beter te gaan, wat misschien mede te danken is aan de bouw van het Stade de France. In dat stadion worden in 2016 veel wedstrijden van het EK Voetbal gespeeld en werd in 2015 een aanslag gepleegd, als onderdeel van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

De naam Saint-Denis is Frans voor Sint-Dionysius (in het Nederlands is deze naam nu bekend als Dennis). Die werd in 250 na Christus in Parijs onthoofd door de Romeinen omdat hij christelijk was. Dit gebeurde op de heuvel Montmartre. Maar Dionysius vond dit geen mooie plaats, nam zijn hoofd onder zijn arm en liep naar Saint-Denis, om daar te sterven. Zo luidt het verhaal. Op de plek waar hij zijn laatste adem zou hebben uitgeblazen, werd een kerk gebouwd, de kathedraal van Saint-Denis. Ook gaf in de 7de eeuw koning Dagobert der Franken het bevel om er een abdij te bouwen, die zich ontwikkelde tot een van de machtigste van Frankrijk. In deze kerk zijn alle koningen van Frankrijk vanaf Clovis I begraven.

Geografie

Het hoogste punt van Saint-Denis is 32 meter hoog. Saint-Denis heeft een oppervlakte van 12 km².

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saint-Denis_(Seine-Saint-Denis)&oldid=666268"