Île-de-France

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Île-de-France
IDF flag.svg

Île-de-France region locator map2.svg

Hoofdstad Parijs
Regiopresident Valérie Pécresse (SL)
Oppervlakte 12.012 km²
Inwonersaantal 11.740.138 (2007)
Departementen 8
Arrondissementen 25
Kantons 317
Gemeenten 1.281
Portaal Portaalicoon Frankrijk

Île-de-France (Nederlands: Eiland van Frankrijk) is een van de 18 regio's van Frankrijk. De regio bevindt zich het noorden van het land. De hoofdstad van Île-de-France is Parijs. Île-de-France is de regio met de meeste inwoners. Daarnaast is de regio ook het economische centrum van Frankrijk. De inwoners van de regio worden Franciliens genoemd. Oorspronkelijk heette de regio Parijs, maar in 1972 werd de naam veranderd Île-de-France. De reden hiervoor is dat dit de naam was van de historische provincie, waarin Parijs lag.

Naast Parijs liggen ook de beroemde plaatsen Versailles en Fontainebleau in de regio. Ook Disneyland Paris is er te vinden. De regio kent vele toeristische attracties en trekt daarom ook jaarlijks veel toeristen. De regio grenst in het noorden aan Hauts-de-France, in het oosten aan Grand Est, in het zuidoosten aan Bourgogne-Franche-Comté, in het zuiden aan Centre-Val de Loire en in het westen aan Normandië.

Geschiedenis

Île-de-France vóór de Franse Revolutie

De regio werd voor het eerst bewoond door de Parisii in de 3e eeuw v.Chr. Zij vestigden zich op het île de la Cité, waaruit later de stad Parijs zou ontstaan. De stad ontstond door de komst van de Romeinen, die zorgden dat de stad zich uitbreidde buiten het Île de la Cité. De heilige Sint-Denis introduceerde het christendom in de regio. Volgens de legende durfde Sint-Denis zijn geloof niet af te zweren voor de Romeinen. De Romeinen vermoordden hierop de heilige op de heuvel Montmartre. Hierna zou de heilige zonder hoofd van de heuvel zijn gelopen. Op de plaats waar hij neerviel staat nu het kathedraal van Saint-Denis. Veel Franse koningen zijn hier ook begraven.

Koning Clovis maakte van Parijs de hoofdstad van het Frankische Rijk, waardoor de regio een voorname status kreeg. Het Franse dialect uit de regio is nog altijd het standaard-Frans. In 845 en 885 vielen de Vikingen de regio binnen. In de eeuwen hierna verbleven de meeste Franse koningen in de regio. Zij woonden vaak in Parijs, maar in de kastelen van Versailles en Fontainebleau. In de regio brak ook als eerste de Franse Revolutie uit, waarna het het centrum van de revolutie werd. De regio werd oorspronkelijk gesticht door de Franse koningen als provincie. De Franse revolutionairen schaftten echter alle provincies af en vervingen ze door departementen. Departementen zijn een stuk kleiner dan de provincies.

In de jaren '50 en '60 werd duidelijk dat er behoefte was aan een vorm van samenwerking tussen regio's. Na de Tweede Wereldoorlog trokken veel Parijzenaren naar gemeenten net buiten de stad. President Charles de Gaulle besloot hierop om het land in regio's te verdelen. Hij stichtte in 1959 de regio Parijs. De regio veranderde in 1972 van naam naar Île-de-France. In 1976 kreeg de regio meer bevoegdheden. Sindsdien wordt het bestuur van de regio gekozen door de inwoners van de regio en niet door de Franse regering.

Geografie

Een kaart van de departementen

Île-de-France bestaat uit acht departementen, die weer in twee categorieën te verdelen zijn:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Île-de-France&oldid=678780"