Aanslagen in Parijs in november 2015

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslagen in Parijs op 13 november 2015

Secretary Kerry, Ambassador Hartley Host Ceremony to Light U.S. Embassy in French Tricolor Following Terrorist Attack on City (23045979086).jpg

Datum 13 en 14 november 2015
Tijd Van 21:20 tot ca. 00.20
Locatie Vlag van Frankrijk Frankrijk, Parijs
Omschrijving Zes, vrijwel gelijktijdige, aanslagen
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) (vermoedelijk) 10
Dadergroepen Islamitische Staat
Doelwit(ten)
Doden 138 (inclusief 7 daders)
Gewonden 350+
Wapens
Gebruikte wapens Vuurwapen
Explosieven
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De aanslagen in Parijs van november 2015 bestonden uit zes – vrijwel gelijktijdige – aanslagen op zes verschillende locaties in de Franse hoofdstad Parijs en een voorstad van Parijs, Saint-Denis. Ze werden gepleegd in de avond van 13 november.

De dag na de aanslag waren er nog 99 mensen in levensgevaar. Enkelen van hen zijn later alsnog overleden. Het totale aantal doden door deze aanslag is daarmee uiteindelijk op 131 uitgekomen.

In de ochtend van 14 november werd bekend dat Islamitische Staat (IS) de aanslag had opgeëist.

Al gauw was een veelgehoorde kreet op sociale media: Pray for Paris (bid voor Parijs).

Locaties

Op deze locaties werden aanslagen gepleegd:

Saint-Denis, vlak bij het Stade de France
 • Tijd van aanslag: 21:20, 21:30 en 21:53
 • Vermoedelijke dader(s): Bilal Hadfi, Ahmad Almuhammad, onbekende derde dader

Tijdens een vriendschappelijke voetbalwedstrijd bliezen drie zelfmoordterroristen zich op. Het waren extreem zware explosieven. De daders bevonden zich net buiten het stadion.

De eerste terrorist had een entreebewijs voor de wedstrijd. Toen de bomgordel ontdekt werd, ging hij vroegtijdig tot actie over. Hij blies zichzelf op. De derde ontstak de explosieven in een McDonald's in de buurt. Hij doodde een omstander.

In het stadion was een vriendschappelijke wedstrijd bezig, waarbij de Franse president Hollande en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken aanwezig waren. Plotseling waren er verschillende knallen te horen. Eerst dacht het publiek dat er vuurwerk werd afgestoken. Een terrorist had zich pal voor het stadion opgeblazen. In allerijl werd president Hollande afgevoerd naar het presidentieel paleis. De wedstrijd ging door, want het publiek was nog steeds in de veronderstelling dat er vuurwerk was afgestoken. Later tijdens de wedstrijd klonken er geweerschoten en meerdere explosies. Na de wedstrijd werd het publiek gesommeerd te blijven in het stadion - naar buiten gaan was niet toegestaan. Het publiek holde het veld op en belde vrienden en bekenden om uit te vinden wat er loos was. 's Middags was het Duitse elftal al geëvacueerd uit het hotel, naar aanleiding van een bommelding.

Concertzaal Bataclan
 • Tijd van aanslag: Vanaf 21:49
 • Vermoedelijke dader(s): Mostefai Ismaël Omar, Samy Amimour

Verreweg de grootste en meest schokkende. Tijdens deze aanslag kwamen 89 mensen om op een afschuwelijke wijze. Toen de politie wilde ingrijpen werd zij beschoten door een gewapende terrorist. Via de achteruitgang probeerden mensen te ontsnappen aan de terroristen die in de concertzaal wild om zich heen schoten.

Toen de Amerikaanse band Eagles of Death Metal een optreden gaf, stormden er terroristen binnen die, volgens getuigen, kalm en vastberaden "Allahu Akbar" schreeuwden. Vervolgens begonnen zij met hun wapens wild in het publiek te schieten, waardoor mensen alle kanten op renden en er een panieksituatie ontstond. Terroristen gooiden ook met handgranaten in het publiek, waardoor er veel mensen omkwamen. Tien tot twintig minuten hielden de terroristen hun schieten vol. Ondertussen arriveerde de Franse politie, die wilde binnenvallen. De terroristen gijzelden toen de bijwoners van het concert in een poging te ontkomen.

Door het geweld lag de vloer, volgens ooggetuigen, bezaaid met lijken. Een journalist filmde met zijn mobiele telefoon hoe mensen, via de achteruitgang, probeerden te ontkomen. Zij werden in hun rug geschoten of struikelden over de lijken, waardoor zij ten val kwamen. Sommige mensen moesten hinkelen, omdat zij in hun been waren geschoten. De mensen die niet konden ontvluchten werden één voor één doodgeschoten. De politie viel twee uur later binnen.

Tussen 0:20 en 0:50 werd de gijzeling beëindigd. Gewonden werden afgevoerd. President Hollande en premier Valls bezochten het theater.

Restaurant de la Fontaine-au-Roi
 • Tijd van aanslag: 21:32

Op het terras van dit restaurant opende een schutter het vuur. Bij deze schietpartij kwam 5 mensen om het leven.

Restaurant Bichat
 • Tijd van aanslag: 21:25

Hier vielen vijftien doden toen een man in het wilde weg begon te schieten op bezoekers van de bar Le Carillon et het Cambodjaanse restaurant Le Petit Cambodge.

Restaurant de Charonne
 • Tijd van aanslag: 21:36

Aan de rue de Charonne 92 schoot een man met een automatisch geweer op gasten die op het terras zaten. Bij deze aanslag kwamen negentien mensen om het leven. Volgens een bekend dagblad kwam er ook een politie-agent om.

Boulevard de Voltaire
 • Tijd van aanslag: 21:34
 • Vermoedelijke dader(s): Ibrahim Abdeslam

Deze aanslag was minder succesvol. Toen een man zich hier opblies, raakten verschillende mensen gewond. Alleen de dader stierf.

Redenen voor de aanslag

Vlak na de aanslag werden in België al diverse mannen gearresteerd en op 14 november 2015 werd bekend dat de aanslag was opgeëist door een afdeling van I.S. door middel van een videoboodschap.

In een propagandavideo maakte de persafdeling van I.S. bekend dat zij de aanslag hadden gepleegd als vergelding voor Frankrijks deelname aan de internationale coalitie. De coalitie bombardeert de troepen van I.S. in Irak en vooral Frankrijk speelt hier een grote rol in. I.S. dreigde met meer aanslagen tegen landen die eveneens I.S.-doelen bombarderen.

In een persbericht maakte I.S. verder bekend dat "(...) broeders doelen gekozen hadden (...)" en dat hun oog op het stadion viel omdat "(...) de imbeciel van Frankrijk Hollande (...)" daar aanwezig was.

Daders

Volgens Justitie waren er acht daders betrokken bij de aanslag. Zes daders stierven door eigen toedoen. Een zevende dader werd dodelijk getroffen door een politiekogel en een achtste dader is voortvluchtig. Nadat er een verlaten Seat met Belgisch kenteken in Montreuil werd aangetroffen, begreep men al snel dat één dader ontkomen was. In de auto werd namelijk ook zwaar wapentuig gevonden. De politie vond een aanwijzing dat de dader uit Molenbeek kwam, een wijk waar, volgens EenVandaag, veel moslims wonen. De volgende dag (16 november) arriveerde de politie in Molenbeek en startte een grootschalige actie. Volgens Justitie werd er geen verdachte aangehouden. Wel werden er zeven andere verdachten gearresteerd. Vijf daarvan werden vrijgelaten.

De reeds geïdentificeerde daders zijn;

 • Abdelhamid Abaaoud (brein en planner van de aanslag)
 • Omar Ismail Mostefai (aanslag Bataclan Theater)
 • Samy Amimour (aanslag Bataclan Theater)
 • Ahmad al Mohammad (aanslag Stade de France)
 • Bilal Hadfi (aanslag Stade de France)
 • Ibrahim Abdeslam (aanslag Boulevard Voltaire)
 • Salah Abdeslam (voortvluchtige verdachte die intussen is opgepakt, deed dienst als chauffeur voor de terroristen)

Omdat één van de daders nog voortvluchtig was, werd op 17 november een voetbalwedstrijd afgelast. Volgens de bekende krant De Standaard was Salah gesignaleerd bij een voetbalstadion. Hij zou daar zijn afgezet door vrienden, die dat toegaven toen zijn gearresteerd werden. Er waren aanwijzingen dat Abdeslam nog een terroristische aanslag wilde plegen.

Op 18 november werd er in Parijs een straat afgezet. De politie vermoedde dat verschillende handlangers zich in een pand bevonden, waaronder het brein van de aanslag, Abdelhamid Abaaoud. Hij was ook het eigenlijke doelwit. In het pand blies zich een vrouw op, waardoor agenten gewond raakten; het pand werd omsingeld. In de loop van de dag kwam er een einde aan de politieactie. Aan de kant van de daders vielen twee doden. Een openbaar aanklager maakte bekend dat er in totaal acht arrestaties waren verricht. Op 19 november maakte Justitie bekend dat Abaaoud was overleden als gevolg van de politie-actie. Hij was doorzeefd met kogels. Men wist wie hij was door vingerafdrukken.

President Hollande hield crisisberaad met zijn crisisteam in het presidentieel paleis.

Aantal slachtoffers

het land Doden
Vlag van Frankrijk Frankrijk 102
Vlag van België België 3
Vlag van Portugal Portugal 3
Vlag van Chili Chili 3
Vlag van Mexico Mexico 2
Vlag van Roemenië Roemenië 2
Vlag van Algerije Algerije 2
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten 2
Vlag van Duitsland Duitsland 2
Vlag van Tunesië Tunesië 2
Vlag van Italië Italië 1
Vlag van Spanje Spanje 1
Vlag van Marokko Marokko 1
Vlag van Venezuela Venezuela 1
Vlag van Zweden Zweden 1
Vlag van Senegal Senegal 1
Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk 1

Laatst bijgewerkt op 16 jun 2019 15:22 (CET)

Reacties

President François Hollande, die tijdens de aanslagen naar een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland keek in het Stade de France waar vlakbij drie van de zelfmoordterroristen zich opbliezen, kondigde meteen voor heel Frankrijk de noodtoestand af. Rond middernacht noemde hij in een toespraak de aanslag 'horror'. Zaterdag 14 november bleven scholen en universiteiten in de regio dicht. Ook Disneyland Parijs hield zijn deuren gesloten. 1.500 Franse militairen werden de straat opgestuurd. 14, 15 en 16 november werden uitgeroepen tot dag van nationale rouw. De grenzen van Frankrijk werden hermetisch gesloten, om te voorkomen dat de terroristen die nog niet gearresteerd waren, naar het buitenland zouden vluchten.

 • Vlag van Frankrijk Frankrijk - "Het is waar de terroristen op uit zijn, op onze angst. Maar zij vinden een land tegenover zich dat weet hoe het zich moet verdedigen en dat de terreur zal overwinnen." - François Hollande, president van Frankrijk
 • Vlag van Nederland Nederland - "Heel Nederland leeft met Frankrijk mee, onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun familie." - Mark Rutte, minister-president van Nederland.
 • Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten - "De situatie is hartverscheurend. (...) Een aanslag op de mensheid." - Barack Obama, president van de Verenigde Staten
 • Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk - "In onze gedachten en onze gebeden zijn we bij de Fransen." - David Cameron, premier van het Verenigd Koninkrijk.
 • Vlag van Duitsland Duitsland - "Ik ben diep geraakt door het nieuws en de beelden die ons uit Parijs bereiken." - Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland.
 • Vaticaanstad Rooms-Katholieke Kerk - "Wij veroordelen de aanslagen samen met de paus en alle vredelievende mensen op de meest nadrukkelijke manier."
 • Vlag van Israël Israël - "Wij staan schouder aan schouder in onze strijd tegen (...) extreme, islamitische groeperingen". - Benjamin Netanyahu, minister-president van Israël. Israël levert informatie over verdachte personen.
 • Vlag van Syrië Syrië - "Deze terreurdaden zijn gelijk aan wat wij (...) hebben meegemaakt" - Bashar Al-Assad, president van Syrië

Videoclip

Zie ook

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslagen_in_Parijs_in_november_2015&oldid=567262"