Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Space Shuttle

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De eerste Space Shuttle.

Een Space Shuttle is een type raket uit de Verenigde Staten. Die is inmiddels gepensioneerd en was in die tijd de enige raket die mensen kon vervoeren. De meeste niet-Amerikaanse astronauten hebben wel eens een spaceshuttle-vlucht meegemaakt.

Verloop van de vlucht

Stap 1:Lancering

De Space Shuttle stijgt op en de twee zijraketten geven voldoende brandstof om aan de zwaartekracht te ontsnappen. De "orbiter", het deel dat op een vliegtuig lijkt verbruikt geen brandstof, want het gebruikt brandstof van de grote oranje brandstoftank omdat hij zelf veel brandstof nodig heeft voor in de ruimte.

Stap 2:Startraketten afwerpen

Nadat de brandstof in de startraketten van de Space Shuttle op is, worden ze afgeworpen en vallen ze met parachuttes in zee. Hierna worden ze opgepikt met een boot of helikopter en gericycled voor andere missies.

Stap 3:Brandstoftank afwerpen

De grote brandstoftank wordt afgeworpen nadat de grote hoeveelheid zuurstof op is. De brandstoftank valt ook in zee maar is na 1 keer niet meer bruikbaar.

Stap 4:De ruimte bereiken

De orbiter is het laatste deel dat overblijft. De orbiter brengt zichzelf met zijn eigen motoren naar de ruimte. Eens het daar is, heeft het zijn motoren niet zo veel meer nodig.

Stap 5:De missie uitvoeren

Eens de raket in de ruimte is, kan het zijn missie uitvoeren. In het midden van de orbiter zit de vracht. Meestal is dat een satelliet. Met de grote grijparm van de Space Shuttle kan de satelliet in zijn baan gebracht worden.

Stap 6:Vertragen

In de ruimte wordt de orbiter ondersteboven gebracht om te vertragen. Als hij op de goede plaats is, kan hij zich terug omdraaien en de dampkring binnengaan.

Stap 7:Terugkeer

De Space Shuttle vliegt terug de dampkring in. Dit is het moeilijkste en gevaarlijkste deel van de vlucht. Dit wordt dan ook van de aarde bestuurd. De onderkant van de Space shuttle is bedenkt met hittebestendige tegels die temperaturen tot 1260 °C kunnen tegenhouden. De Space shuttle moet precies in een hoek van 40° de dampkring binnenvliegen. Als hij 1° meer of minder draait, brandt de hele space shuttle op.

Stap 8:Naar de landingsbaan

Met de harde snelheid van de terugkeer uit de ruimte gaat de Space Shuttle naar de landingsbaan. Hij moet zo vroeg mogelijk landen om genoeg tijd te hebben om te remmen.

Stap 9:Landen

De space Shuttle land bijna in het begin van de landingsbaan en wordt vertraagd met zijn eigen remmen en 3 parachuttes.

Space Shuttle Atlantis

De cockpit van de Space Shuttle Atlantis

De vierde Space Shuttle die de NASA deed opstijgen, de OV-104 Space Shuttle Atlantis. De Space Shuttle was genoemd naar de tweemaster die diende als onderzoeksschip van 1930 tot 1966. De boot had 17 bemanningsleden en maximaal 5 wetenschappers die in het onderste deel van het schip onderzoek deden in twee laboratoria.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Space_Shuttle&oldid=500666"