New Delhi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New Delhi in de smog

New Delhi is in 1912 door de Britten de hoofdstad van India gemaakt. Tot 1912 was Calcutta de hoofdstad van India. Tot aan het begin van de 19e eeuw bevond zich op de plek van New Delhi een dorp, genaamd Indarpat.

Het is een deel van het Nationaal Hoofdstedelijk Territorium van Delhi (NCT). New Delhi is de zetel van alle drie de takken van de regering van India, waar de Rashtrapati Bhavan, het parlementsgebouw en het Hooggerechtshof van India gevestigd zijn. Het gemeentelijk gebied maakt deel uit van een groter administratief district, het district New Delhi.

Hoewel Delhi en New Delhi in de volksmond door elkaar worden gebruikt om te verwijzen naar het Nationaal Hoofdstedelijk Territorium van Delhi, zijn beide afzonderlijke entiteiten, waarbij zowel de gemeente als het New Delhi-district een relatief klein deel vormen van de megastad Delhi. Het Nationaal Hoofdstedelijk Gewest is een veel grotere entiteit die het hele NCT omvat , samen met aangrenzende districten in aangrenzende staten, waaronder Ghaziabad , Noida , Gurgaon en Faridabad .

De eerste steen van New Delhi werd gelegd door George V tijdens de Delhi Durbar van 1911.  Het werd ontworpen door de Britse architecten Edwin Lutyens en Herbert Baker. De nieuwe hoofdstad werd ingehuldigd op 13 februari 1931  door onderkoning en gouverneur-generaal Irwin.

De hoofdstaat beslaat een gebied van 42,7 km 2. In 2011 had het 249.998 inwoners. De gemiddelde temperatuur is er 25 °C. In augustus en september is het er flink vochtig door de moesson.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=New_Delhi&oldid=764601"