Doha

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Doha.
De skyline van Doha in de nacht.

Doha is de hoofdstad van de oliestaat Qatar. Het is ook één van de tien gemeentes van het land. De stad heeft een oppervlakte van 132 km² en er wonen 800.000 inwoners. Het ligt aan de Perzische Golf. De regering van Qatar zetelt in Doha. Omdat Doha de enige grote stad is van Qatar, is het een belangrijk gebied voor cultuur en onderwijs. De Universiteit van Doha is opgericht in 1973 en heeft 16.000 studenten. Het klimaat is er in de zomer niet erg aangenaam, soms extreme hitte met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Doha, het economische hart van Qatar met veel wolkenkrabbers, ontwikkelt snel qua inwoners en gebouwen. In 2004 woonden er nog maar 440.000 mensen, maar dat aantal is nu dus al opgelopen tot 800.000, maar liefst 60% van de gehele bevolking van Qatar. Elke maand komen er duizenden immigranten bij uit landen uit Azië, West-Europa, Australië, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Vóór de kust van Doha wordt land gewonnen. Er zijn museums, grote winkelcentra, restaurants en hotels die uitzicht bieden op de baai. In Doha bevindt zich het hoofdkantoor van de bekende Arabische televisiezender Al Jazeera. Van 2001 tot 2013 vond hier de Doha-ronde plaats, hierbij waren onderhandelingen tussen landen over de wereldwijde handel. In 2012 was er een conferentie over klimaatverandering.

Transport

Hamad International Airport

Doha heeft een haven en een baai. Er zijn tramlijnen, een hogesnelheidslijn, goederenspoorlijnen en er wordt gewerkt aan een metronetwerk. Dat moet begin 2017 klaar zijn. Er bevinden zich ook een aantal luchthavens. Hamad International Airport zal de oude Internationale luchthaven van Doha vervangen. De nieuwe luchthaven, die pas sinds april 2014 open is, zal veel meer passagiers, vracht en vliegtuigen aankunnen. Naar verwachting kan het vliegveld als het klaar is 50 miljoen passagiers, 320.000 vliegtuigbewegingen en 2 miljoen ton vracht aan per jaar. Het is de thuishaven van Qatar Airways en ook KLM vliegt op deze luchthaven. In Doha is ook een militaire vliegbasis voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Sport

In Qatar, en voornamelijk in Doha, komen steeds meer stadions voor kampioenschappen. Zo werden hier al de Aziatische Indoorspelen in 2011 gehouden, het Wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen 2014 en de WTA Tour Championships. In 2022 zal in Qatar het Wereldkampioenschap voetbal 2022 gehouden worden. Omdat het in de zomer veel te heet is om te voetballen, wordt het kampioenschap in de winter van 2022 gehouden. Er komen 12 stadions in Qatar, waarvan 6 in Doha. Aan deze stadions wordt nu nog hard gewerkt, vooral door gastarbeiders uit bijvoorbeeld Nepal. De omstandigheden waaronder deze honderdduizenden arbeiders moeten werken is slecht: hoge temperaturen en lange werkdagen. Er zijn hierdoor al veel doden gevallen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Doha&oldid=687227"