Manilla

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Manilla (Filipijns: Maynila), of Manila is de hoofdstad van de Filipijnen. Het ligt op het eiland Luzon. De stad heeft een oppervlakte van 42.88 km² en 1,780,148 inwoners (2015). Manilla is de hoofdstad van de National Capital Region, één van de 17 regio's van de Filipijnen. In deze regio wonen bijna 13 miljoen mensen. Manilla is een belangrijke stad voor het land. Het is het politieke, wetenschappelijke en culturele centrum van de Filipijnen met veel universiteiten, hogescholen, theaters, musea, parken en bezienswaardigheden. Ook infrastructuur en economie is belangrijk in Manilla. Er zijn wel problemen. De stad heeft last van overbevolking, verkeersopstoppingen, vervuiling en misdaad. Een voorbeeld van vervuiling is de Smokey Mountain.

In Manilla kun je reizen met de Metro van Manilla. Dit metronetwerk vervoert per dag bijna 950.000 passagiers en is het eerste metronetwerk in heel Zuidoost-Azië. Ninoy Aquino International Airport is de belangrijkste internationale luchthaven van de Filipijnen, gelegen in Manilla. In 2012 verwerkte het vliegveld 31.558.002 passagiers. Vanuit de luchthaven is er ook een vlucht naar Amsterdam (via Taipei) van KLM.

Manilla ligt aan de Baai van Manilla. De rivier de Pasig scheidt de stad in twee stukken. Rond Manilla liggen meerdere steden en gemeentes die samen de National Capital Region vormen. Manilla zelf is ingedeeld in 16 districten. In het district Tondo wonen de meeste mensen, maar het is één van de armste en dichtstbevolkte wijken van de stad. In Manilla zijn ook sloppenwijken. In Manilla heb je een tropisch klimaat, net zoals de rest van de Filipijnen. Er valt veel neerslag en de temperatuur is altijd hoog. Het regensiezoen is tussen juni en oktober, in het regenseizoen regent het bijna altijd en is de kans op orkanen groot, alhoewel de regen per jaar kan verschillen naar kracht.

Geschiedenis

Amerikaanse militairen in een verwoest Manilla, 1945.

Vroeger was Manilla een vissersdorpje. Al snel stond het onder invloed van een sultan. Rond 1550 stond het gebied rond Manilla onder leiding van drie radjas. Een radja is een Aziatische koning. In 1570 werd de stad veroverd door de Spanjaarden. Een jaar later sloot Spanje vrede met de drie radjas, maar het gebied bleef wel onder leiding van Spanje. Er werd om Manilla een muur gebouwd en er werd een stadsbestuur ingesteld. In 1595 werd Manilla de hoofdstad van de Filipijnen, uitgeroepen door de Spanjaarden. De handel begon ook sterk te groeien. Tijdens de Zevenjarige Oorlog, in 1762, werd Manila veroverd door de Britten, maar in 1764 kwam de stad weer in handen van de Spanjaarden.

In 1898 verklaarden de Verenigde Staten Spanje de oorlog. In de Baai van Manilla wonnen de Amerikanen een zeeslag. Ondertussen hadden de Filipijnse opstandelingen tegen de Spanjaarden op 12 juni 1898 de onafhankelijkheid uitgeroepen. Emilio Aguinaldo, een Filipijn, werd de nieuwe president. Maar nog niet heel Manilla was onder controle van de Filipijnen, een groot deel was nog steeds in handen van Spanje. De Spanjaarden gaven zich niet over. Op 14 augustus 1898 capituleerden de Spanjaarden, na een aanval van de Amerikanen op Manilla. Op 10 december 1898 werd in Parijs een overeenkomst gesloten. Vanaf toen behoorde de Filipijnen tot de Verenigde Staten. Maar al heel snel ging het mis tussen de Filipijnen en de Verenigde Staten. Op een dag in 1899 beschoten Amerikaanse soldaten Filipijnse soldaten. Hierdoor brak de Filipijns-Amerikaanse Oorlog uit, die tot 1913 duurde. Ongeveer 16.000 Filipijnse soldaten kwamen om het leven, maar ook nog eens tussen de 250.000 en 1.000.000 Filipijnse burgers. De Amerikanen wonnen de oorlog. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zou Manilla in handen blijven van de VS.

Op 8 december 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vielen Japanse troepen de Filipijnen en Manilla aan. Er werden bombardementen op de stad uitgevoerd. Het Amerikaanse leger in Manilla trok zich terug. Op 2 januari 1942 werd de stad ingenomen door Japan. De overheersing van de Japanners was een vreselijke tijd voor de Filipijnen. Heel veel mensen werden zonder reden gemarteld en vermoord. Op 5 februari 1945 wilden de Amerikanen beginnen met het heroveren van Manilla. De Slag om Manilla volgde. Op 4 maart van datzelfde jaar werd de stad bevrijd. De aanval kostte aan 12.000 Japanners het leven, 1000 Amerikanen en ook nog eens 100.000 Filipijnse burgerdoden. Velen van de burgerdoden werden vermoord tijdens het bloedbad van Manilla, uitgevoerd door Japanse troepen. Manilla was helemaal verwoest en werd na de oorlog weer opgebouwd. Daarom was van 1946 tot 1972 Quezon City tijdelijk de hoofdstad van de Filipijnen.

De jaren na de oorlog volgde een wederopbouw. Ook werden de Filipijnen op 4 juli 1946 onafhankelijk van Amerika.

Intussen is Manilla een grote stad met bijna 2 miljoen inwoners en veel wolkenkrabbers. Vooral het district Makati heeft veel wolkenkrabbers en weinig last van criminaliteit, vervuiling en armoede. Echter hebben de overige districten hier wel last van.Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Manilla&oldid=761188"