Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Sultan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Sultan (rang). Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.

Sultan is een hoge rang binnen de adel van de moslims. De titel kalief staat nog hoger dan sultan. Sultan komt ongeveer overeen met prins, koning of keizer, al wordt de titel vaak niet vertaald. Een sultan staat aan het hoofd van een sultanaat. De vrouw/moeder van een sultan wordt sultane genoemd.

Sultan is ook een jongensnaam, vandaar dat er ook soms verwarring is.

Sultans van nu

Ook nu zijn er nog sultans in Brunei, Indonesië en Oman. In Maleisië wordt uit de sultans een koning gekozen voor een periode van 5 jaar.

Sultans in de geschiedenis

De bekendste sultans in de geschiedenis zijn die van het Ottomaanse rijk, van de Ottomaanse dynastie. Ook in Marokko heerste van 1664 tot 1957 een sultan.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sultan&oldid=561488"