Oost-Jeruzalem

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De Rotskoepel en de Klaagmuur in Oost-Jeruzalem.

Oost-Jeruzalem is het oostelijke, oude deel van Jeruzalem. Palestina claimt Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad, maar in werkelijkheid bezetten sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 Israëlische troepen de stad. Israël ziet dan ook zowel het westelijke én het oostelijke gedeelte als haar hoofdstad. In Oost-Jeruzalem staan de Tempelberg, de Klaagmuur, de Heilige Grafkerk en de Rotskoepel. De stad is verdeeld in een christelijke, Joodse, Arabische en Armeense wijk. Er is daar veel onrust over, want wie heeft het meeste recht op de stad, die voor drie geloven heilig is? Er woonden in 2012 497.640 mensen, waarvan 59% Arabisch en 39% Joods. De overige 2 procent zijn andere religie's.

Toen president Donald J. Trump de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv verplaatste naar Jeruzalem, kwam er veel protest vanuit de Palestijnse gemeenschap. Bij dat protest in 2018 zijn veel doden gevallen.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oost-Jeruzalem&oldid=823721"