Bandar Seri Begawan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een moskee in Bandar Seri Begawan

Bandar Seri Begawan, (Jawi: بندر سري بڬاوان; ˌ banda səˌri bəˈɡawan) met een geschatte bevolking van 140.000 inwoners (vanaf 2010), is de hoofdstad en tevens grootste stad van het Sultanaat van Brunei. Het stedelijk gebied heeft zelfs een bevolking van 276.000 mensen. Dit lijkt weinig, maar is erg veel voor zo'n kleine stad. Bandar Seri Begawan ligt op de coördinaten 4 ° 53'25 "N, 114 ° 56'32" E, aan de noordelijke oever van de rivier de Brunei (rivier). De grootste toeristentrekker is de Sultan Omar Ali Saifuddin-moskee die wordt gezien als een van de mooisten in Pacifisch Azië.

Klimaat

Bandar Seri Begawan heeft een tropisch regenwoudklimaat met geen specifiek droog seizoen. De stad ziet namelijk hevige neerslag in de 120 mm regen die in de droogste maand van het jaar (maart) valt. Oktober t/m december zijn de regenachtigste maanden van het jaar in de stad, twee derde van de dagen valt er dan neerslag. Zoals gewoonlijk voor steden die een tropisch regenwoudklimaat hebben is de temperatuur vrij constant. Hij bestaat uit pieken (32°) en dalen (23°).

Demografie

Het inwonersaantal van Bandar Seri Begawan is ongeveer 140.000 mensen en het grootstedelijk gebied is 278.000 mensen. Dit is gemeten in augustus 2010. De meerderheid van de Bruneiers zijn etnische Maleiers met de Chinezen als de belangrijkste minderheidsgroep. Aboriginal groepen, zoals de Iban leven hier ook en worden gekwalificeerd als Maleisiërs. Grote aantallen van tijdelijke werknemers zijn te vinden in Brunei, de meerderheid van hen komt uit Indonesië, de Filipijnen en India.

Economie

Bandar Seri Begawan staat bekend om zijn meubels, textiel, kunstnijverheid, en hout. Ook wordt er aardolie en aardgas verhandeld aangezien het een oliestaat is.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bandar_Seri_Begawan&oldid=686155"