Auckland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Auckland

Auckland (Maori: Tāmaki-makau-rau) is de grootste stad van Nieuw-Zeeland, maar niet de hoofdstad (dat is Wellington) met 1.377.200 inwoners in het jaar 2012. Het ligt geografisch op het Noordereiland. Ongeveer één derde van de Nieuw-Zeelandse bevolking woont in Auckland. De stad ligt op een landengte tussen de Golf van Hauraki en de Tasmanzee. Auckland ligt in een vulkanisch gebied. Maar de vulkanen hier zijn slapend of zelfs dood. Het klimaat is gematigd (net zoals in Nederland). Zomers zijn er warm en vochtig, winters nat en mild. Auckland behoort tot één van de zonnigste steden van het land. Door de vele auto's in de stad, is er erg veel smog.

Geschiedenis

Queen Street in Auckland rond 1890

De plek waar Auckland nu ligt was lange tijd onbewoond. De eerste Maori vestigden zich hier rond 1350, vanwege de vruchtbare grond. De Maori maakten hier de eerste forten. Door handel met de Europeanen kwamen de Maori in bezit van vuurwapens. Deze waren krachtiger dan de speren die de Maori toen gebruikten. Dit leidde tot vele oorlogen tussen verschillende stammen. Hierdoor werd de machtsverhouding verstoort. Uiteindelijk vroeg één stam aan de Europeanen om zich in het gebied te vestigen. Hierdoor werd Auckland gevestigd.

De Britse luitenant William Hobson kocht daarom een stuk land. Auckland werd hier gebouwd en werd aanvankelijk de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Pas in 1856 werd Wellington gekozen, aangezien het centraler ligt. Al binnen een jaar woonden er 2.000 mensen in de stad. Tijdens de 19e eeuw nam het inwonersaantal van Auckland enorm toe. Door de haven was er veel werkgelegenheid. Hierdoor ontstond er overbevolking en vervuiling. De komst van tram- en spoorverbindingen zorgde ervoor dat er meer mensen konden komen naar de stad. Veel dorpjes in de buurt werden door deze bevolkingsgroei door de stad opgeslokt.

Na de Tweede Wereldoorlog kregen steeds meer Nieuw-Zeelanders een auto, waarvoor in 1959 een netwerk van snelwegen werd aangelegd. De tram werd toen afgeschaft. Doordat de bevolking nog altijd stijgt heeft Auckland grote buitenwijken. De stad heeft de oppervlakte van Londen, maar waar Londen 7 miljoen inwoners heeft, heeft Auckland er slechts 1 miljoen.

Geografie

De stad Auckland ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en de Golf van Hauraki op het Nortlandschiereiland. De stad is de hoofdstad van de Auckland-regio. Verschillende stadjes en dorpen zijn aan Auckland vastgegroeid. Hierdoor is Auckland een agglomeratie en de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Door de stad loopt een kanaal dat beide zeeën verbindt. Verschillende bruggen, waaronder de Auckland Harbour Bridge, verbinden de twee delen van de stad met elkaar. Aan beide kanten zijn havens voor vrachtverkeer.

Auckland heeft een subtropisch klimaat met warme zomers en zachte winters. Door het hele jaar heeft Auckland te maken met regen. In de stad valt haast nooit sneeuw; de laatste keer dat het echt sneeuwde was in 1939. het kan wel voorkomen dat er sneeuwvlokken waaien vanaf Mount Eden, die niet blijven liggen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2011.

De Auckland Harbour Bridge met de Sky Tower op de achtergrond

Bevolking

Auckland is een multiculturele stad met verschillende nationaliteiten. Het grootste gedeelte van de bevolking heeft een Europese migratieachtergrond. Toch heeft de stad grote groepen Maori, Aziaten en Polynesiërs. Vooral de Aziatische gemeenschap is erg vertegenwoordigd in Auckland, waarvan de meeste immigranten uit China en India komen. Door de grote werkgelegenheid trekt de stad veel migranten aan.

Bezienswaardigheden

Auckland heeft verschillende bezienswaardigheden. Een paar voorbeelden zijn:

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Auckland&oldid=864916"