Sebastopol

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Sebastopol in 2005.

Sebastopol (Oekraïens: Севастополь/Sevastopol, Russisch: Севастополь/Sevastopol, Krim-Tataars: Aqyar) is een havenstad op het Oekraïense schiereiland de Krim. De Krim is geannexeerd door Rusland, maar de NAVO erkent deze annexatie niet. In tegenstelling tot de rest van dit schiereiland maakt Sebastopol niet deel uit van de Autonome Krimrepubliek, maar is het een stad met speciale status. Sebastopol heeft 379.492 inwoners. De stad ligt aan de Zwarte Zee.

Sebastopol is de thuisbasis van een groot deel van de Russische Zwarte Zeevloot en de Oekraïense marine.

In de oudheid was de stad bekend onder de naam Chersonesos (Χερσονησος), wat Grieks is voor schiereiland.

Ook is Sebastopol een heldenstad. Dat houdt in dat het zich in de Tweede Wereldoorlog dapper en goed heeft gedragen en daarom die titel heeft gekregen. Het heeft daar versierselen van in het wapen.

Bevolking

Van de 379.492 inwoners van Sebastopol is 71,6% Russisch, 22,4% Oekraïens, 1,6% Wit-Russisch, 0,7% Tataars en maar 0,5% Krimtataars, de oorspronkelijke b evolkingsgroep van de Krim. De meeste mensen spreken Russisch. In 2001 had 90,6% van de bevolking het Russisch als moedertaal. Voor maar 6,8% was dit het Oekraïens.

Transport

In Sebastopol rijden verschillende bussen en trolleybussen (bussen op elektriciteit, net als een tram). De grote haven van Sebastopol wordt niet alleen gebruikt door de Oekraïense en Russische marine, maar is ook in gebruik voor passagiersvervoer, vrachtvervoer en visserij.

In Sebastopol eindigt de N19.

Bestuurlijke indeling

Sebastopol bestaat uit vier rayons:

  • 1 Leninski (centrum)
  • 2 Gagarinski (westelijk deel van Sebastopol)
  • 3 Nachimovski (in het oosten)
  • 4 Balaklavski (ten zuiden van Sebastopol)

Partnerstad

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sebastopol&oldid=709089"