Sint-Pietersbasiliek
De Sint-Pietersbasiliek (Italiaans: Basilica di San Pietro) is een rooms-katholieke basiliek in Vaticaanstad. Het is de op een na grootste kerk ter wereld. De kerk is gebouwd tussen 1507 en 1626. Op de plaats stond eerst het Circus van Nero waar de apostel Petrus is gedood, (hij wordt in elk land anders genoemd, z'n officiële naam is Petrus, zijn Nederlandse Pieter, zijn Engelse Peter en zijn Spaanse Pedro.), daarna stond er de Tombe van Petrus, toen de Oude Sint-Pietersbasiliek en daarna de nieuwe. Het is een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van heel de wereld en elkaar komen er duizenden pelgrims, toeristen en monniken op af.
Geschiedenis
De oude basiliek werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote in het jaar 324. Na meer dan elfhonderd jaar (in de 15e eeuw dus) was de kerk in slechte staat, wat niet zo raar is voor de leeftijd van de kerk toen. Paus Nicolaas V liet hem restaureren alleen hij was gewoon te vervallen. De basiliek werd gesloopt en er werd begonnen aan een nieuwe basiliek. Paus Julius II gaf opdracht aan Donato Bramante in 1506 om de nieuwe Sint-Pietersbasiliek te ontwerpen. Toen Bramante stierf was alleen het fundament voor het koor al gebouwd. Hij werd als bouwmeester opgevolgd door Rafael Santi. Die alles weer sloopte en begon met een nieuw ontwerp. Toen hij stierf werd hij opgevolgd door Antonio de Sangalla die ongeveer met hetzelfde ontwerp verderging maar toch een deel weer sloopte. Toen hij in 1546 overleed was al een deel van de kerk klaar maar een nog véél groter deel nog niet. Michelangelo werd bouwmeester en (je raadt het al) ook híj sloopte weer wat er al stond. Dat slopen kostte natuurlijk ook geld en al snel was de bodem van de schatkist in zicht. De paus begon aflaten te verkopen (die kocht je voor geld en dan zei de Kerk dat je in de Hemel kwam of dat je zonden vergeven waren). Veel mensen werden hier boos om omdat ze vonden dat de Hemel niet alleen voor de rijken was en dat je door goed te leven in de hemel moest komen. Ook waren veel aflaatverkopers corrupt. Lees hier meer over bij Rooms-Katholieke Kerk. Uiteindelijk heeft de Kerk besloten om geen aflaten meer te verkopen. Het ontwerp wed nog uitgebreid door Carlo Madernp en langzaam kreeg de kerk z'n huidige vorm. Uiteindelijk heeft Lorenzo Bernini nog vele beeldhouwwerken gemaakt totdat in 1626 de basiliek na 120 jaar eindelijk af was en Petrus in een compleet nieuwe kerk lag. De basiliek werd op 18 november 1626 gewijd.
Wat heeft het allemaal?
Voor de kerk is een groot plein. Dit plein heet het Piazza San Pietro (Sint-Pietersplein) en wordt voor een groot deel omsloten door twee zuilengalerijen die de vriendelijke geborgenheid van de kerk voorstellen. Het plein is ook ontworpen door Bernini. In het midden van het plein staan een Egyptische obelisk met een kruis erop waar volgens de legende een stuk kruis in zit waaraan Jezus Christus is gestorven en twee fonteinen uit 1612 en 1675. Op de façade (de voorkant) staan de beelden van alle apostelen (behalve Judas). Ook staat op de façade geschreven:
IN HONOREM PRINCIPIS APOST PAVLVS V BVRGHESIVS ROMANVS PONT MAX AN MDCXII PONT VII
Dat betekent: Ter ere van de Eerste der Apostelen. Paus Paulus V Borghese, Pontifex Maximus van Rome in het jaar 1612 en het zevende jaar van zijn Pontificaat
Er zijn vijf koperen deuren. Drie zijn gemaakt voor de vereniging met de Oosters-orthodoxe Kerk die er nooit gekomen is. Dan is er nog de Deur van de Dood. Door die deur wordt de kist van de paus gedragen als die overleden is. De meest rechtse deur is de Heilige Deur. Die wordt alleen maar geopend tijdens een jubeljaar (2025, 2050, 2075, 2100 enz.). Er zijn veel schilderingen, en die zijn echt niet allemaal even christelijk hoor! Helemaal achterin staat de "Cathedra Petri", een vergulde stoel waar Petrus op zou hebben gezeten. Er staan veel altaren en overal zijn mozaïeken die pausen of andere kerkelijke mensen uitbeelden. In de basiliek liggen ook veel pausen begraven. De enorme koepel wordt ondersteund door vier enorme zuilen. Bij die zuilen staan belden van de heilige Veronica,
De paus
De paus woont meestal in het Apostolisch Paleis maar de huidige paus Franciscus woont gewoon in simpele vertrekken. De paus rijdt iedere zondag een rondje over het Sint-Pietersplein, dan kunnen de mensen hem bewonderen of bekijken.
De Basiliek in Nederland
In het Brabantse plaatsje Oudenbosch staat een gebouw dat sterk is geïnspireerd op de Sint Pieter. Het is in de 19e eeuw gebouwd omdat veel soldaten, zouaven genaamd, gingen vechten voor het behoud van de Kerkelijke Staat. De enthousiaste pastoor Hellemonds ging een kleine Sint Pieter bouwen. Omdat Oudenbosch een aantal rijke mensen had en de arbeiders graag wilden bouwen, werd begonnen met de bouw die pas in de loop van de 20e eeuw helemaal klaar zou zijn.