Leerplicht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De eerste leerplichtwet in Nederland werd aangenomen in 1900. Deze wet verplichtte kinderen van 6 tot 12 jaar tot het volgen van onderwijs. De leerplicht startte dus bij de aanvang van het schooljaar nadat de kinderen 6 jaar geworden zijn. Voor geen kinderen werden uitzonderingen gemaakt, zelfs voor boerenkinderen tijdens de oogsttijd moesten naar school gaan. Dochters mochten niet naar school gaan.

De leerplicht in Nederland in deze tijd

Alle kinderen van 5 tot 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig . Dit geld ook voor voor kinderen van andere nationaliteiten en voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen . De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Maar zij vallen dan nog niet onder de leerplicht . De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat dat het kind 5 jaar is geworden . Vanaf dat moment zijn ouders of verzorgers ook strafbaar als zij hun kind thuis houden .

Inschrijven bij school

ouders of verzorgers moeten hun leerplichtige kind inschrijven bij een school . De kinderen moeten ook echt naar die school gaan. Dit geld ook voor kinderen van andere nationaliteiten en kinderen van asielzoekers en vreemdelingen.

Vrijstelling van de leerplicht

Soms kan een kind vrijstelling krijgen van de leerplicht. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen dus gebeurt niet vaak . Denk aan een begrafenis of een huwelijk . Het kan ook komen doordat een kind ongeschikt is om naar school te gaan door lichamelijke of psychische oorzaken.

Einde leerplicht

De leerplicht duurt tot en met het einde van het schooljaar . Een kind dat 16 jaar wordt moet het schooljaar dus eerst nog afmaken . Een schooljaar duurt van 1 augustus tot en met 31 juli . Als je kind minimaal 12 volledig schooljaren naar school is geweest is de leerplicht afgelopen . Een groep overslaan op de basisschool telt mee als volledig schooljaar .

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leerplicht&oldid=785814"